Educația pacientului cu astm. Întrebări și răspunsuri

Atenuarea temerilor și eliminarea informațiilor greșite, încurajarea înțelegerii, sprijinul aparținătorilor și dezvoltarea comunicării deschise între pacient, școală, familie și echipa de îngrijire a sănătății sunt esențiale pentru gestionarea optimă și atingerea unui stil de viață cât mai normal posibil pentru persoanele cu astm.

Accesul pacientului la medicamente, preocupările cu privire la astm sau tratamentele pentru astm bronșic și aderarea la regimul lor medical trebuie explorate cu tact pentru a crește aderența pacientului.

Vă prezentăm mai jos câteva informații și răspunsuri la anumite întrebări venite din partea pacienților cu astm:

  1. Cum pot să-mi monitorizez respirația astfel încât să previn crizele de astm?

Există un aparat numit peak-flowmetru (debitmetrul de vârf) care pemite măsurarea fluxului expirator de vârf. Monitorizarea debitului maxim expirator cu un debitmetru de vârf portabil se face de două ori pe zi, dar și noaptea dacă pacientul se trezește în timpul nopții. Acest aspect ajută la confirmarea diagnosticului și permite evaluarea răspunsului la terapie.

  1. Cum știm că debitmetrul de vârf înregistrează o valoare exactă?

Câțiva pași sunt importanți pentru a vă asigura că debitmetrul de vârf înregistrează o valoare exactă:

  • Debitmetrul de vârf trebuie să indice zero sau cea mai mică valoare atunci când nu este utilizat
  • Folosește debitmetrul de vârf în timp ce stai drept
  • Respiră cât mai adânc posibil
  • Pune debitmetrul de vârf în gură, cu limba sub piesa bucală
  • Închide strâns buzele în jurul piesei bucale
  • Suflă cât mai tare și rapid posibil; nu aruncați capul înainte în timp ce suflați
  • Respiră câteva respirații normale și apoi repetă procesul de încă două ori. Notează cel mai mare număr obținut, nu media cifrelor

IMPORTANT: Repetă testul dacă limba blochează parțial piesa bucală sau dacă tușești sau scuipi în timpul testului. Majoritatea debitmetrelor de vârf trebuie curățate periodic; instrucțiunile de curățare ar trebui să fie disponibile atunci când unitatea este achiziționată.

  1. Cum interpretez valorile obținute la debitmetrul de vârf?

Atunci când starea de sănătate este bună și nu ai simptome de astm, vei stabili prin măsurători repetate care este valorea maximă a debitului expirator personal atât dimineța cât și seara. Este normal să existe o diferență de 15%, chiar 20%, între valorile obținute dimineața față de cele obținute seara.

Atunci când respiri mai greu sau începi să tușești, măsoară-ți debitul maxim. Dacă valorea este scăzută cu 15%, trebuie să utilizezi medicația de criză sau să folosești o doză suplimentară de inhalator. Dacă debitul se reduce cu 50%, atunci trebuie să te prezinți la cea mai apropiată cameră de gardă pentru a primi ajutor specializat.

  1. De când am astm, toată familia mea este îngrijorată. Ce ar trebui să știe ei?

Astmul este o boală cronică care variază în timp, în funcție de circumstanțele fiecărei persoane.

Un astm corect tratat permite o viață normală, fără simptome. Aceasta înseamnă că doza de medicamente utilizată pentru a-ți controla astmul trebuie monitorizată și, uneori, „crescută” sau „redusă” pentru a obține controlul astmului și a gestiona cât mai bine simptomele.

În funcție de cauza astmului, vor fi necesare și alte intervenții ce pot ține de locul de muncă, de alergenii care produc astm și de afecțiunile asociate.

La fel ca pacientul cu astm, și familia sau aparținătorii acestuia trebuie să fie foarte bine informați în legătură cu efectele și consecințele bolii, dar și în legătură cu medicația celui afectat, tocmai pentru a ști cum să intervină și să ajute persoana cu astm în caz de criză severă.

Mai multe întrebări și răspunsuri puteți vedea pe sanatatea.tv.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.