Efecte adverse ale unui medicament antipsihotic: O instanță din SUA acordă unui pacient despăgubiri de 8 miliarde de dolari

acces-medicamente

Compania americană de medicamente Johnson & Johnson a fost condamnată în instanță să plătească 8 miliarde de dolari despăgubiri unui bărbat care a acuzat-o că nu informează suficient de clar că un medicament antipsihotic cu susbtanța activă risperidonă poate duce la creșterea glandelor mamare.

Un juriu din Philadelphia i-a dat dreptate în acest dosar lui Nicholas Murray, în vârstă de 26 de ani. Avocații acestuia au acuzat subsidiara Johnson & Johnson, Janssen, că pune ”profitul mai presus de pacienți” în cazul medicamentului vizat.

Johnson & Johnson a anunțat că va contesta decizia în apel.

Profe.  Carl Tobias, de la  University of Richmond School of Law, a declarat că se așteaptă ca valoarea contestației să fie redusă în apel. El a avertizat, însă, că decizia înseamnă că firma va fi vizată și de multe alte procese similare și reprezintă un precedent important, care ar putea convinge și alte jurii sau judecători.

 

Cazul Murray vs. Johnson & Johnson

 

Murray a acuzat în instanță că i s-au mărit glandele mamare după ce medicii săi i-au prescris medicamentul, în 2003, când a fost diagnosticat cu o tulburare de spectru autist.

Risperidona este aprobată pentru tratarea schizofreniei și tulburării bipolare, însă medicii au dreptul legal să o prescrie în orice afecțiune consideră că ar putea fi benefică.

Murray susține că medicii săi și nu numai ei nu au fost informați suficient de clar de riscul creșterii glandelor mamare, însă compania acuză instanța că nu le-a permis avocaților săi să prezinte o ”dovadă-cheie” de pe cutia medicamentului.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.