Efectele Brexitului asupra sistemului de sănătate

Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană, la miezul nopții. Până la sfârșitul anului, va exista o perioadă de tranziție, în care vor fi stabiliți exact termenii retragerii din blocul comunitar. Brexitul va aduce schimbări în toate domeniile în Marea Britanie, inclusiv în cel al sistemului de sănătate. De altfel, sănătatea a fost una dintre principalele teme de campanie în favoarea părăsirii UE. Autobuzul roșu, care a circulat prin Londra și pe care era inscripționat un mesaj care spunea că, dacă britanicii nu ar mai da bani în Uniunea Europeană, sistemul public de sănătate (NHS) ar avea 350 de milioane de euro în plus în fiecare săptămână, a convis mulți oameni să fie de acord cu „divorțul”. Doar că, s-a demonstrat, nu doar că nu vor fi bani în plus în sănătate, ci vor și apărea  probleme.

Una dintre principalele îngrijorări ale britanicilor era ce se va întâmpla cu cardurile europene de sănătate, pe care 27 de milioane de oameni le au. Până la sfârșitul anului acestea vor fi valabile, așa că britanicii vor putea beneficia de îngrijiri în toate țările membre UE, precum și în Elveția, Norvegia, Islanda și Lichtenstein. Reciproc, cetățenii europeni vor avea aceleași drepturi în Marea Britanie.

Cu siguranță vor exista schimbări în sistemul de sănătate publică din Marea Britanie, care este aliniat politicilor europene. Marea Britanie poate să transpună legislația comunitară, să o amendeze sau să o înlocuiască. Sistemul de sănătate publică reglementează tot ce ține de alimentație și nutriție, tutun, alcool, radiații, mediu, standarde de locuit, substanțe chimice în aer, siguranța apei și a solului. Și există temeri că ar putea fi relaxată legislația europeană, sub presiuni comerciale. Pe de altă parte, există posibilitarea ca britanicii să facă reguli proprii în beneficiul cetățenilor, de exemplu, pentru a combate obezitatea.

Există temeri că vor exista probleme în aprovizionarea cu medicamente și că va crește costul tratamentelor. Totul va depinde de acordurile comerciale pe care britanicii le vor face. Vorbind despre acorduri, au existat chiar zvonuri referitoare la vinderea NHS către americani, ca parte a unui viitor acord. Donald Trump a transmis însă că nu vrea să aibă de-a face cu NHS, „nici dacă îl oferă pe un platou de argint”.

Britanii vor părăsi Agenția Europeană a Medicamentului, care și-a mutat deja sediul de la Londra, la Amsterdam. Au însă tot interseul să păstreze o relație strânsă cu organismul european, mai ales în ceea ce privește testele clinice. Dacă nu face un acord cu EMA, Marea Britanie ar putea fi exclusă din procesul de aprobare a acestor teste și ar putea să nu mai fie considerată o piață de lansare prioritară. Noile medicamente ar ajunge, din această cauză, mai târziu în Marea Britanie, iar cei care ar avea de suferit ar fi pacienții.

La fel de important va fi și modul în care britanicii vor avea acces la izotopi medicali radioactivi, folosiți pentru diagnosticarea și tratarea cancerului. În jur de 80% din izotopi și 70% din procedurile de diagnosticare și tratare a cancerului provin din importuri. Britanicii vor ieși, la fel ca și din EMA, și din Agenția Euratom coordonează și legiferează accesul la materialele radioactive. Deși colaborarea va continua, prețurile ar putea crește și există pericolul apariției unor rupturi de stoc.

Nu în ultimul rând, există îngrijorări în ceea ce privește personalul medical, și așa deficitar. Marea Britanie are cel mai mare număr de cadre medicale din strainătate din Uniunea Europeană. E nevoie de 100.000 de lucrători în domeniul sanitar, asistente și medici, adică 9% din numărul total. Acestora li se adaugă 122.000 de oameni de care este nevoie în sistemul asigurărilor sociale. Sistemul britanic de sănătate se bazează pe angajați din Uniunea Europeană, iar restricții de circulație sau de recunoaștere a diplomelor ar duce la adâncirea crizei de personal sanitar. Pe termen lung, britancii vor să formeze la nivel național mai mulți specialiști în sănătate, dar, pe termen scurt, trebuie să găsească rapid o soluție pentru a reține cadrele sanitare și poate chiar de a atrage altele noi.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.