EHFG: Creșterea ratei acoperirii vaccinale în Europa stă în sarcina noastră, a tuturor

Scăderea ratei acoperirii vaccinale în Europa sub pragul la care se poate asigura cu certitudine imunitatea de grup continuă să fie una din problemele grave de sănătate publică și a constituit un subiect fierbinte la Forumul European pentru Sănătate de la Gastein (EHFG 2018).

 

Piedici în calea accesului la vaccinare

 

La EHFG, au fost organizate două conferințe pe tema vaccinării. În cadrul uneia dintre ele a vorbit din partea României Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC). Discuția s-a axat pe accesul universal la vaccinare și pe piedicile de ordin administrativ, politic, economic și social care stau în calea atingerii acestui obiectiv.

Președintele COPAC a dat exemplul României, care în ultimii ani se luptă pentru a contracara o tendință îngrijorătoare care a dus la scăderea ratei acoperirii vaccinale. Dincolo de campaniile antivacciniste și de tendința societății civile către reticență la vaccinare, o problemă importantă în calea accesului la vaccinare a fost ridicată de lipsa unor vaccinuri și de aprovizionarea dificilă, la nivel național, cu vaccinuri.

 

Comerțul paralel, o problemă

 

Radu Gănescu a vorbit despre schema națională de vaccinare în România și despre faptul că medicilor vaccinatori trebuie să li se asigure în permanență un stoc suficient de vaccinuri. Autoritățile trebuie să facă eforturi pentru a asigura un stoc suficient de vaccinuri, chiar și în situația unui comerț paralel, care poate afecta stocurile. „Aprovizionarea cu vaccinuri poate fi influențată de practica comerțului paralel. Autoritățile se pot confrunta cu dificultăți legate de estimarea stocurilor necesare, luând în calcul această variabilă”.

Politica României în privința prețurilor la vaccinuri și alte medicamente este de a avea cel mai mic preț din Uniunea Europeană, a explicat președintele COPAC. Din acest motiv, comerțul paralel la noi ia cel mai frecvent forma exportului. „În anumite situații, această strategie s-a dovedit nefavorabilă”, a spus Radu Gănescu.

 

Eforturi ale tuturor actorilor implicați

 

La finalul conferinței, reprezentantul pacienților a reamintit celor prezenți că problema accesului universal la vaccinare este complexă și nu poate fi rezolvată de un singur actor al sistemului sanitar. Este nevoie de eforturi coroborate din partea autorităților, medicilor, reprezentanților societății civile, reprezentanților pacienților, industriei farmaceutice, mediului academic etc. „Toți trebuie să contribuim și să cooperăm pentru a reuși să creștem rata acoperirii vaccinale în Europa”, a spus președintele COPAC.

Ro Health Review prezintă pe larg principalele dezbateri și concluzii de la Forumul European de Sănătate de la Gastein, 2018. Sănătatea Press Group a avut o echipă redacțională specială prezentă la Forum.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.