EHFG: e-Health, o prioritate asumată de România

Informatizarea sistemelor de sănătate și felul în care informația digitală poate contribui la facilitarea accesului la îngrijiri de sănătate au constituit tema unei dezbateri organizate la Forumul European de Sănătate de la Gastein (EHFG). Tehnologiile digitale au potențialul de a îmbunătăți îngrijirile de sănătate prin colectarea, analiza și asigurarea accesului la date relevante.

La Gastein, au fost prezentate mai multe experiențe ale unor start-up-uri din domeniu, dar și ale unor organizații nonguvernamentale implicate în asigurarea de îngrijiri medicale migranților. Acestea din urmă, de altfel, au dezvoltat o serie de aplicații care să faciliteze migranților accesul la îngrijiri – de pildă, prin crearea unor aplicații care să cuprindă dosarul electronic al acestora.

Experiența României cu dosarul electronic de sănătate și cu informatizarea sistemului medical a fost prezentată de Răzvan Teohari Vulcănescu, președintele interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Acesta a vorbit despre sistemele electronice implementate de CNAS, despre pașii înainte făcuți de România prin informatizarea sistemului medical, dar și despre perspectivele pe care Președinția Consiliului Uniunii Europene le aduce pentru România.

La finalul dezbaterii, Răzvan Vulcănescu a declarat pentru Ro Health Review: „Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene este un prilej de afirmare și de împărtășire a exemplelor de bună practică, dar obiectivele asumate contează cu atât mai mult atunci când continuă acțiunile demarate anterior și pun în perspectivă activitățile ce pot constitui un angajament și pentru următoarele președinții. România succedă Austriei la președinția rotativă și deschide trioul noilor președinții, din care mai fac parte Finlanda și Croația. În acest context, Forumul European de Sănătate de la Gastein reprezintă platforma ideală de discuții pe teme care să asigure sustenabilitatea și continuitatea implementării măsurilor din Agenda Dezvoltării Durabile, iar e-Health este una din prioritățile asumate de România pe perioada mandatului”.

Ro Health Review va prezenta pe larg principalele dezbateri și concluzii de la Forumul European de Sănătate de la Gastein, 2018. Sănătatea Press Group are o echipă redacțională specială prezentă la Forum.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.