Discuțiile despre rolul pe care inteligența artificială (IA) și Big Data îl pot juca în reconfigurarea sistemelor de sănătate, contribuind la eficiența și sustenabilitatea acestora, au ținut capul de afiș în cadrul conferințelor de la Forumul European de Sănătate de la Gastein (EHFG).
Dincolo de optimismul asociat posibilităților aproape nelimitate care se întrevăd din folosirea IA și Big Data, există o serie de incertitudini privind aspectele etice și legale ale implementării acestor tehnologii în sănătate. În cadrul sesiunilor EHFG s-a discutat despre cadrul normativ și tehnologic de care este nevoie pentru a implementa cu succes IA și Big Data în diferite domenii ale sănătății publice.
Beneficiile trebuie să depășească riscurile
„La fel ca fisiunea nucleară, inteligența artificială este un instrument care poate fi folosit pentru a face bine sau rău. Important este cum îl folosim. Inteligența artificială poate oferi foarte multe beneficii, dar trebuie sa păstrăm o doză de precauție referitor la pretențiile uneori exagerate făcute în numele acestor tehnologii. Există numeroase riscuri asociate cu implementarea acestor tehnologii și ar trebui să clarificăm dinainte cine va fi răspunzător atunci când lucrurile vor merge prost – ceea ce inevitabil se va întâmpla la un moment dat. Ar trebui să ne asigurăm mai întâi că beneficiile depășesc riscurile, apoi că aceste tehnologii vor aduce beneficiile scontate celor mulți, nu doar elitei – acestea ar trebui să fie prioritățile societății”, crede Martin McKee, profesor de sănătate publică în cadrul London School of Hygiene and Tropical Medicine.
„Prin capacitatea lor de a corela cantități foarte mari de informații din diferite sectoare, inteligența artificială și Big Data pot oferi oportunități importante în medicină. Ne pot ajuta să analizăm seturi mari de informați si să luăm decizii mai bune, să ajustăm politicile de sănătate, să proiectam sisteme de sănătate mai eficiente și mai sustenabile, să identificăm cauzele bolilor și să cartografiem răspândirea acestora și să avansăm în medicină prin cunoaștere. Cu toate acestea, trebuie să folosim o abordare precaută și progresivă atunci când implementăm IA în sectorul sanitar. Este nevoie să asigurăm încrederea publicului și să rezolvăm problemele-cheie ce țin de calitatea informațiilor, stocarea și transmiterea acestora, ca și de respectarea normelor eticii, siguranței și transparenței. Examinând împreună beneficiile adoptării IA în sănătate, precum și posibilele aplicații ale acesteia, vom beneficia la final de inovațiile pe care tehnologia le va aduce în următorii ani. Toate aceste îmbunătățiri vor contribui la sănătatea populației”, a declarat Clayton Hamilton, reprezentant al diviziei pentru sisteme de sănătate și sănătate publică din cadrul Biroului Regional OMS Europa.
Noile tehnologii ne vor ajuta să salvăm vieți
Despre posibilitățile pe care IA și Big Data le pot aduce în domeniul oncologiei a vorbit Stefan Gijssels, director executiv al EuropaColon și Digestive Cancers Europe: „În prezent, nenumărate vieți și sume importante de bani se pierd din lipsă de informații. În viitor, vom reuși să integrăm informațiile astfel încât să înțelegem cine va supraviețui cancerului și de ce. Vom putea evalua cu o acuratețe mai mare care sunt practicile și tratamentele care contribuie la supraviețuire și ce se poate face pentru a adopta aceste practici pe scară largă. În prezent, sute de mii de pacienți cu cancer digestiv din Europa mor inutil și miliarde de euro se pierd în sistemele de sănătate datorită lipsei de informații și a informațiilor învechite, perimate. Noile tehnologii ne vor ajuta să eficientizăm sistemele de sănătate și să salvăm vieți.”
Discuțiile privind beneficiile potențiale, dar și riscurile asociate implementării acestor tehnologii în sănătate continuă în cadrul conferințelor EHFG. Ro Health Review va prezenta pe larg principalele dezbateri și concluzii de la Forumul European de Sănătate de la Gastein, 2018. Sănătatea Press Group are o echipă redacțională specială prezentă la Forum.