În ultimii ani, eforturile duse pentru îndeplinirea Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă până în 2030, conform planului Organizației Națiunilor Unite (ONU), au dat naștere la conturarea unui discurs nou în domeniul politicilor de sănătate. În cadrul acestei paradigme noi, se ia în calcul rolul crucial pe care sănătatea publică îl are în dezvoltarea economică și socială și în atingerea unui nivel de prosperitate. Cu toate acestea, nu este suficient să recunoaștem că sănătatea cetățenilor este un obiectiv de sine stătător, dar și unul direct implicat în atingerea progresului socioeconomic.
Problemele europenilor: obezitatea, epidemia de rujeolă, stigmatizarea
În contextul politic turbulent al momentului, este nevoie de decizii politice curajoase și de schimbări fundamentale în modul în care vedem și legiferăm sănătatea publică. Noile decizii strategice pentru sănătate publică vor trebui să protejeze atât pacienții, cât și sistemele de sănătate. În același timp, este important ca sistemele de sănătate din Europa să se reformeze și să se dezvolte într-o manieră sustenabilă. Acestea au fost concluziile conferinței care a deschis ediția din acest an a Forumului European pentru Sănătate, un eveniment care reunește la Gastein, în Austria, peste 500 de actori relevanți pentru domeniul sănătății publice europene, de la miniștri și oficialități până la reprezentanți ai societății civile, ai mediului academic și ai industriei.
Despre actualele provocări cu care zona europeană se confruntă în încercarea de a atinge Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă în sănătate a vorbit Zsuzsanna Jakab, directorul Biroului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Inegalitățile în ceea ce privește accesul la servicii de sănătate, ratele tot mai crescute ale obezității, epidemia de rujeolă, dar și stigma, violența și abuzurile sunt probleme cu care zona europeană a OMS se confruntă în acest moment și care stau în calea atingerii obiectivelor propuse ca țintă.
Sănătatea cetățenilor – o prioritate
Despre cum putem să facem alegeri îndrăznețe pentru viitor și despre dezvoltarea sistemelor europene de sănătate într-o manieră sustenabilă a vorbit Martin Seychell, director general adjunct pentru sănătate și siguranța alimentelor în cadrul Comisie Europene.
Acesta a început prin a aminti că 12 din cele 17 obiective pentru dezvoltare durabilă au legătură cu sănătatea și nutriția, subliniind rolul central pe care acestea le joacă în societate și în cadrul Comisiei. „Sănătatea cetățenilor trebuie să rămână o prioritate, Comisia Europeană își întărește angajamentul făcut în acest sens”, a declarat Martin Seychell.
Digitalizarea sănătății
Despre digitalizarea sănătății pentru viitor și despre modul în care putem să facem tranziția de la îngrijirile medicale acordate în spital către servicii medicale aduse pacienților acasă a vorbit Riina Sikkut, ministrul sănătății și muncii din Estonia. Țara est-europeană a fost oferita ca exemplu pozitiv pentru reforma sistemului sanitar și pentru eforturile făcute în ultimii ani către digitalizarea serviciilor medicale.
Ediția din acest an a Forumului European pentru Sănătate se desfășoară în perioada 3–5 octombrie în Austria, ca eveniment oficial al Președinției austriece a Consiliului Uniunii Europene. Ro Health Review va prezenta pe larg principalele dezbateri și concluzii de la Forumul European de Sănătate de la Gastein, 2018. Sănătatea Press Group are o echipă redacțională specială prezentă la Forum.