Electrostimularea nervilor spinali ajută pacienții cu paralizie de membre inferioare să facă primii pași

În cazul unor leziuni severe ale măduvei spinării, centrii nervoși superiori sunt efectiv deconectați de circuitul nervos spinal de mai jos de locul leziunii. Rezultatul este paralizia cronică. Electrostimularea nervilor spinali și-a dovedit potențialul terapeutic în aceste cazuri, facilitând contracțiile musculare voluntare și chiar ajutând pacienții paralizați să reușească să stea în picioare.

În premieră, două studii publicate în aceeași zi – la 24 septembrie – în două prestigioase reviste medicale – New England Journal of Medicine (NEJM) și Nature Medicine – arată rezultate pozitive obținute în cazul unor pacienți cu leziuni motorii complete ale măduvei spinării (fără mișcări voluntare sub nivelul leziunii și fără control sfincterian) cu ajutorul electrostimulării nervilor spinali prin intermediul unor implanturi epidurale. În ambele studii, pacienții cu leziuni motorii complete ale măduvei spinării au reușit să stea în picioare și chiar să meargă cu ajutorul electrostimulării.

 

Doi din patru

 

Într-un studiu publicat la 24 septembrie în NEJM, doi din cei patru pacienți cu leziuni motorii complete ale măduvei spinării incluși într-un program de reabilitare au reușit să meargă singuri (nu doar pe bandă) după sesiuni de antrenament intensiv realizate în paralel cu electrostimularea epidurală. Ceilalți doi pacienți incluși în studiu au reușit să-și susțină trunchiul și să stea în picioare cu ajutorul electrostimulatorului.

Pacienții incluși în studiu suferiseră leziuni motorii complete ale măduvei spinării cu doi până la trei ani înainte și nu își puteau mișca în mod voluntar membrele inferioare, nu puteau sta în picioare sau merge. Toți au trecut prin sesiuni de training de opt-nouă săptămâni înainte de implantarea unui stimulator epidural. După recuperarea postchirurgicală, pacienții au început un antrenament intensiv combinat cu electrostimulare. Doi au reușit să meargă (cu ajutor), doi au reușit să stea în picioare și să efectueze asistat mișcări componente ale mersului, fără a reuși însă să meargă singuri.

Cei doi participanți la studiul publicat în NEJM care au reușit să meargă, ținându-se de bare laterale și, respectiv, cu cadru, după sesiunile de training efectuate în paralel cu electrostimularea epidurală
Figura. Cei doi participanți la studiul publicat în NEJM care au reușit să meargă, ținându-se de bare laterale și, respectiv, cu cadru, după sesiunile de training efectuate în paralel cu electrostimularea epidurală

Pacienții cu leziuni motorii complete ale măduvei spinării au reușit să meargă numai atunci când electrostimulatorul era pornit și exista intenția de deplasare. Acest lucru sugerează că rețelele interneuronale din zona lombosacrată a măduvei spinării ar putea fi activate prin electrostimularea directă a parenchimului spinal prin rădăcinile nervoase dorsale. Mai mult, activarea complexă, coordonată și secvențială a neuronilor motorii este un indicator al mersului voluntar, ceea ce demonstrează că grupe de neuroni din măduva spinării au fost activate prin electrostimulare.

În studiul publicat în NEJM, cei doi pacienți care au reușit să meargă cu ajutorul electrostimulatorului aveau activare senzitivă reziduală, fapt ce a determinat autorii să emită ipoteza că acești pacienți sunt candidați mai buni pentru acest tip de intervenție, urmând ca studiile viitoare să lămurească acest aspect.

 

Paralizie completă de membre inferioare

 

Informații suplimentare privind efectele electrostimulării în cazul pacienților cu paralizie completă de membre inferioare au venit în aceeași zi, prin intermediul unui al doilea articol, publicat în Nature Medicine. Articolul prezintă cazul unui pacient cu paralizie completă de membre inferioare, fără activare senzitivă reziduală, care a reușit să meargă din nou cu ajutorul terapiei de reabilitare multimodale combinate cu electrostimularea nervilor spinali.

O echipă de cercetători de la Mayo Clinic, din SUA, a demonstrat că o persoană complet paralizată poate să stea în picioare și să meargă (cu ajutor) cu ajutorul impulsurilor electrice primite prin intermediul unui electrod implantat în spațiul epidural. Pacientul, acum în vârstă de 29 de ani, a fost diagnosticat în 2013 cu paralizie completă în urma unui accident. Inițial, acesta a trecut prin 22 de săptămâni de fizioterapie. Apoi, în urma unei intervenții chirurgicale, i s-a implantat un electrod în spațiul epidural, sub leziunea spinală. Electrodul este conectat la un generator de impulsuri electrice, plasat sub piele, în zona abdominală, și este controlat extern, prin tehnologie wireless, putând fi ajustată intensitatea și frecvența impulsurilor. După 43 de săptămâni și completarea a 113 sesiuni de reabilitare cu electrostimulare, pacientul a reușit să meargă (nu pe bandă) cu ajutorul unui cadru și, de asemenea, sa pășească pe o bandă de mers ajutându-se de bare laterale pentru a-și menține stabilitatea. La întreruperea elecrostimulării, pacientul este în continuare complet paralizat.

„Am descoperit că, în cazul unei leziuni motorii complete a măduvei spinării, rețelele neuronale aflate mai jos de nivelul leziunii pot fi activate chiar și după instalarea paraliziei”, a declarat dr. Kendall Lee, neurochirurg și prim investigator în cadrul acestui studiu, în cadrul comunicatului de presă care anunță publicarea articolului. „Acum începe adevărata provocare: trebuie să înțelegem cum am reușit acest lucru, care sunt motivele și care sunt pacienții care vor răspunde la acest tratament”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.