Colaborarea dintre Elveția și România pe domeniul medical a salvat, în ultimii ani, mii de vieți în țara noastră, potrivit estimărilor autorităților de la București. În tot acest timp, au fost implementate cu succes proiecte importante în domeniul sănătății, cum ar fi îmbunătățirea calității serviciilor în unitățile de terapie intensivă pediatrică, finanțarea unor Centre Naționale de Formare în Simulare, instruirea personalului român în serviciile medicale de urgență și salvare aeriană și introducerea unor servicii medicale și sociale la nivelul comunității.
Acum, Elveția ia în calcul reînnoirea celui mai recent proiect, denumit Programul de Cooperare Elvețiano-Român – Fondul Tematic de Sănătate, după cum a anunțat ambasadorul Arthur Mattli în exclusivitate pentru Sănătatea Press Group.
„Parlamentul Elveției ia în considerare o a doua contribuție pentru România. Proiectul este pus în așteptare, momentan, pentru că există încă discuții în Parlamentul elvețian. După ce discuțiile se vor fi încheiat, vom fi mandatați să discutăm cu Guvernul României despre o a doua contribuție, asemănătoare primei contribuții”, a declarat șeful misiunii diplomatice a Elveției. Arthur Mattli a explicat și de ce s-a implicat sută la sută în acest proiect.
„Acest domeniu a fost unul apropiat inimii mele pentru că, atunci când vine vorba de sănătate, văd cum mulți oameni devin agitați atunci când nu au acces la sănătate în România. Aceștia sunt și factori care îi determină pe oameni să emigreze, sunt factori care mă întristează. Sunt trist când văd că oamenii în vârstă nu au parte de atenția cuvenită, sunt extrem de trist când văd copii care nu au parte de atenția necesară, sunt trist din cauza persoanelor care suferă în urma unor accidente și nu au parte de o intervenție de urgență rapidă. Vestea bună, însă, este că lucrurile se schimbă. Cred că schimbările sunt ireversibile”, a adăugat oficialul elvețian.
La rândul lor, autoritățile române au declarat că acest ultim program de cooperare, derulat între anii 2010 și 2019, a avut ca scop sprijinirea omului de rând și a avut un impact major asupra comunităților.
„Toate programele erau vitale pentru beneficiarii lor. Programul de urgență este vital pentru întreaga Românie, pentru că e programul asistenței medicale de urgență. Cel cu elicopterele, instruirea, ne-a ridicat capacitatea să intervenim în munți, să intervenim noaptea. Toate acestea au avut un impact major asupra populației. Ele trebuie luate ca exemplu și răspândite peste tot. Acesta este rolul la nivel guvernamental, să fie preluate exemplele creeate prin programul elvețian și replicate în restul țării”, a declarat Raed Arafat, secretar de Stat în Ministerul de Interne.
Programul de Cooperare Elvețiano-Român a avut o finanțare de 10 milioane de franci elvețieni, dintre care 85% au fost fonduri ale Guvernului elvețian.