EMA, despre beneficiile corticosteroizilor inhalatori la pacienții cu COVID-19

Nu există suficiente dovezi conform cărora corticosteroizii inhalatori sunt benefici pentru persoanele infectate cu COVID-19. Aceasta este momentan părerea Grupului operativ al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) pentru pandemia COVID-19 (EMA Pandemic Task Force – COVID-ETF).

Deși grupul de lucru nu a găsit riscuri de siguranță din studiile efectuate până în prezent, nu a putut exclude posibilul efect negativ al utilizării corticosteroizilor inhalatori la pacienții cu COVID-19 și niveluri normale de oxigen.

Informarea a fost transmisă în urma unei evaluări a dovezilor actuale, pe fondul unui interes crescut pentru corticosteroizii inhalatori, pentru tratamentul pacienților cu COVID-19 tratați în ambulatoriu. 2,3,4

În general, corticosteroizii inhalatori sunt utilizați pentru tratarea afecțiunilor inflamatorii pulmonare, cum ar fi astmul bronșic și bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC).

EMA este de părere că sunt necesare mai multe dovezi provenite din studii clinice pentru a putea stabili beneficiile corticosteroizilor inhalatori în cazul persoanelor cu COVID-19.

Dovezile actuale provenite din studii clinice susțin utilizarea dexametazonei (un corticosteroid sistemic) la pacienții cu COVID-19. În septembrie 2020, pe baza unor date solide, EMA a aprobat utilizarea dexametazonei cu administrare orală sau injectabilă la pacienții cu COVID-19 care necesită oxigenoterapie.

EMA va continua să monitorizeze utilizarea medicamentelor pentru tratarea sau prevenirea COVID-19, pentru a furniza recomandări actualizate profesioniștilor din domeniul sănătății din Uniunea Europeană.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.