EMA, despre legătura dintre vaccinul anti-COVID AstraZeneca și cazurile de coagulare a sângelui apărute în unele țări europene

Legătura dintre vaccinul anti-COVID AstraZeneca și cazurile de coagulare a sângelui apărute nu este ”eliminată definitiv” de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), potrivit șefului EMA, Emer Cooke, care a declarat marți că rapoartele clinice şi de laborator revizuite de experţii săi nu permit deocamdată ”eliminarea definitivă a unei legături între vaccinul de la AstraZeneca şi cazurile „rare” de coagulare sangvină detectate în unele ţări europene, relatează EFE, potrivit Agerpres.

În urma analizei detaliate ce a fost realizată de Comitetul consultativ pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilenţă (PRAC) şi după ”revizuirea tuturor cazurilor, rezultatelor de laborator şi rapoartelor clinic”, EMA ”nu este în măsură să elimine definitiv o legătură între vaccin şi cazurile rare” şi neobişnuite detectate.

”Am ajuns într-un punct în care trebuie să lansăm o investigaţie suplimentară pentru a înţelege mai bine şi să analizăm studiile de observaţie specifice”, a declarat Emer Cooke.

Emer Cooke a reamintit, în prezentarea sa online realizată în faţa Comisiei pentru Sănătate a Parlamentului European, că PRAC a recomandat ”conştientizarea legată de posibilele riscuri şi ca EMA să se asigure că acele riscuri sunt incluse în prospectul produsului” pentru a îi ajuta pe profesioniştii din sănătate să urmărească simptomele care pot apărea după vaccinarea cu serul AstraZeneca.

Cu toate acestea, EMA continuă să susţină că este vorba despre foarte puţine cazuri şi că vaccinul rămâne un mijloc ”sigur şi eficient” în lupta împotriva COVID-19.

Șeful EMA a subliniat că se analizează şi posibila apariţie a cazurilor ”rare” de coagulare sanguină după administrarea celorlalte vaccinuri anti-COVID-19 deja autorizate în Uniunea Europeană (Pfizer-BioNTech, Moderna şi Johnson&Johnson), chiar dacă până acum nu s-a semnalat niciun astfel de caz.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.