EMA evaluează necesitatea screeningului înainte de administrarea medicamentelor care conțin fluorouracil

Agenția Europeană a Medicamentului, prin Comitetul de evaluare a riscului și farmacovigilență, a inițiat o revizie a datelor existente cu privire la nevoia de testare înainte de administrarea medicamentelor care conțin 5-fluorouracil (5FU) sau precursori ai acestuia (capecitabină, tegafur, flucitozină).

 

Deficitul de DPD

 

Fluorouracilul injectabil, capecitabina și tegafurul sunt medicamente oncologice, fluorouracilul topic (aplicat local) este utilizat pentru diverse afecțiuni cutanate, iar flucitozina este utilizată în infecții fungice severe.

Sunt pacienți care au un deficit de dihidropirimidin-dehidrogenază (DPD), o enzimă necesară pentru metabolizarea 5FU. Administrarea medicamentelor respective, la aceștia, rezultă în acumularea serică a medicamentului, care poate avea efecte severe, chiar amenințătoare de viață. Dintre acestea, trebuie amintite neutropenia, neurotoxicitatea, diareea severă și stomatita. Pacienții cu deficit total de DPD nu ar trebui să primească 5FU sau precursori ai acestuia.

 

Vor urma recomandări

 

În prezent, medicamentele amintite sunt contraindicate la pacienții cu deficit complet de DPD. Cu toate că testarea genetică pentru deficitul de DPD este recomandat înainte de administrarea celor mai multe medicamente oncologice, screeningul sistematic nu este obligatoriu.

În aceste condiții, EMA anunță că va evalua datele disponibile cu privire la metodele de screening al deficitului de DPD și va formula recomandări în privința atitudinii care trebuie urmate, pentru administrarea în siguranță a acestor medicamente.

Până la publicarea acestor noi recomandări, pacienții care primesc medicamente cu 5FU ar trebui să continue tratamentele recomandate de medic și să consulte medicul prescriptor dacă au întrebări.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.