EMA, în continuare „ferm convinsă” de beneficiile vaccinului anti-COVID AstraZeneca: Nimic nu indică faptul că vaccinarea a cauzat probleme

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) rămâne „ferm convinsă” de beneficiile vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19, a anunțat, marți, directoarea instituției, citată de AFP.

„Ne-am întâlnit astazi pentru a discuta despre siguranța vaccinului AstraZeneca. Evaluăm toate posibilele efecte adverse severe ale acestui vaccin. Săptămâna trecută am evaluat datele și am spus foarte clar că beneficiile depășesc riscurile. Continuăm să monitorizăm reacțiile adverse și experții analizează toate aceste date. Este un proces în derualare. Sunt aici pentru a explica pașii și pentru a vă spune când vom avea o concluzie. Prioritatea noastră este siguranța vaccinului. Situații ca acestea nu sunt neașteptate. Când vaccinezi milioane de oameni pot apărea reacții adverse. Rolul nostru este de a vedea dacă există o problemă în legătură cu vaccinul. În cazul acesta avem și experți internaționali pentru a ne ajuta cu aceste evaluări. În testele clinice nu au existat astfel de date care sa indice probleme ale vaccinului care să ducă la apariția de cheaguri de sânge”, a declarat directorul executiv al EMA, Emer Cooke, în cursul unei videoconferințe.

„Rămânem ferm convinși că beneficiile vaccinului AstraZeneca în prevenirea COVID-19, cu riscul asociat de spitalizare și deces, depășesc riscul acestor efecte secundare”, a completat Emer Cooke.

Emer Cooke: Joi vom avea o concluzie după toate aceste analize

15 țări, între care Germania, Franța și Italia, au suspendat din precauție utilizarea vaccinului AstraZeneca, după ce au fost semnalate probleme sangvine detectate la persoane vaccinate, cum ar fi dificultăți de coagulare sau formarea de cheaguri (tromboză).

„La ora actuală, nimic nu indică faptul că vaccinarea a cauzat aceste probleme. Acestea nu au fost menționate în testele clinice și nu au fost clasificate ca efecte secundare cunoscute sau așteptate”, a precizat Emer Cooke, adăugând că EMA ia situația „foarte în serios”. Studiile clinice au arătat „un număr foarte mic de formare a cheagurilor de sânge”, a explicat Emer Cooke.

„Joi vom avea o concluzie după toate aceste analize. Avem nevoie de o analiză științifică. Le datorăm cetățenilor europeni un răspuns clar”, a mai precizat Emer Cooke.

Comitetul de securitate al EMA, cu sediul la Amsterdam, s-a reunit, marți, pentru a evalua noile informații și urmează să ajungă la o concluzie în cadrul unei reuniuni speciale care se va desfășura joi, a declarat directoarea agenției. „Este, așadar, un proces continuu. Nu mă aflu aici pentru a vă da actualizarea unei analize științifice”, a menționat aceasta.

Și Grupul consultativ de experți al OMS privind vaccinarea se reunește, marți, pentru a discuta despre vaccinul dezvoltat de laboratorul AstraZeneca împreună cu universitatea Oxford.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.