EMA nu recomandă rapelul cu AstraZeneca persoanelor care au dezvoltat tromboze după prima doză

Persoanele care, după prima doză de vaccin anti-COVID AstraZeneca, au dezvoltat tromboze nu ar trebui să primească și a doua doză, a transmis Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), relatează Reuters.

Recomandarea EMA  pentru specialiștii din sănătate vine după o analiză a cazurilor rare, dar severe, de tromboze care pot avea legătură cu administrarea vaccinului anti-COVID dezvoltat de AstraZeneca, dar și cu vaccinul Johnson & Johnson.

EMA a analizat astfel de cazuri începând cu luna martie și recomandă ca ambele etichete ale vaccinurilor să conțină un avertisment cu privire la problemele de coagulare.

Atât vaccinul AstraZeneca, cât și vaccinul Johnson & Johnson utilizează diferite versiuni ale unui virus cu scopul de a furniza instrucțiuni pentru transformarea proteinelor coronavirusului în celule care să producă răspunsul imun.

„Deși cazurile de cheaguri de sânge cu trombocite scăzute apărute după vaccinare sunt foarte rare, EMA recomandă să fie conștienți de simptome… astfel încât să poată primi un tratament medical specializat prompt, dacă este necesar”, a transmis EMA.

Oamenii ar trebui să fie atenți la orice simptome de formare a trombozelor în termen de trei săptămâni de la primirea primei doze de vaccin AstraZeneca, Vaxzevria.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.