Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a publicat o primă variantă a unui plan strategic menit să pună bazele unui sistem de reglementare mai flexibil, care să încurajeze inovația în farmaceutica umană și veterinară.
Proiectul planului strategic, denumit „Regulatory Science to 2025” a fost publicat la 19 decembrie pe site-ul Agenției și urmează să fie supus unei campanii publice de consultări care va dura șase luni.
Cinci obiective strategice
Cele cinci obiective incluse în noul plan strategic țin de: integrarea științei și tehnologiei în dezvoltarea de noi medicamente; îmbunătățirea evaluărilor din punct de vedere științific; îmbunătățirea accesului pacienților la tratament, în parteneriat cu sistemele de sănătate; îmbunătățirea răspunsului în cazul unor amenințări globale la adresa sănătății; activarea și folosirea cercetării și inovării în știința reglementării.
Planul strategic va sta la baza viitoarei strategii globale a Rețelei Europene de Agenții a Medicamentului (EU Medicines Agencies Network) pentru perioada 2020-2025. Obiectivele sale sunt de a fi un îndrumar informativ în procesul de dezvoltare a medicamentelor moderne, de a evalua riscurile și beneficiile terapiilor inovatoare și a metodelor diagnostice bazate pe tehnologii noi și de a dezvolta și optimiza tot ce ține de știința reglementării.
Ștința reglementării
Sțiința reglementării este știința dezvoltării de noi instrumente, standarde și abordări pentru a evalua siguranța, eficacictatea, calitatea și performanța medicamentelor și tehnologiilor medicale. În același timp, are rolul de a informa factorii decizionali pe tot parcursul dezvoltării unui noi medicament.
Noul plan strategic include feedbackul primit după două workshop-uri organizate de EMA, unul destinat medicamentelor de uz uman, celălalt medicamentelor de uz veterinar. Participanții la aceste workshopuri au discutat despre inovațiile din domeniul farmaceutic și despre viitoarele provocări cu care comitetele științifice ale EMA s-ar putea confrunta în viitorul apropiat.
Toți cei interesați de acest subiect își pot oferi părerile cu privire la proiectul de plan strategic prin intermediul unui chestionar online, disponibil pe site-ul EMA. „Vrem să aflăm părerea tuturor actorilor implicați în acest demers. Vrem să știm dacă ei consideră că proiectul este suficient de ambițios” a declarat Guido Rasi, directorul executiv al EMA.