Comitetul pentru Medicamente Umane (CHMP) din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a recomandat restricționarea folosirii alemtuzumab pentru scleroză multiplă, din cauza efectelor secundare adverse dar grave, inclusiv decese.
De asemenea, sunt recomandate măsuri noi pentru a identifica și administra efectele secundare grave.
Riscuri ale tratamentului cu alemtuzumab
Decizia luată de EMA vine după ce a primit rapoarte privind apariția de tulburări mediate imun și de probleme cardiovasculare (inclusiv decese) în urma tratamentului cu alemtuzumab.
De altfel, Comitetul de farmacovigilență și evaluare a riscului (PRAC) din cadrul EMA a recomandat încă din aprilie actualizarea prospectului acestui medicament, pentru a informa pacienții și profesioniștii din sănătate cu privire la cazurile de:
tulburări mediate imun, care includ hepatita autoimună (cu afectarea ficatului) și limfohistiocitoza hemofagocitică (supraactivarea sistemului imun, care poate afecta diverse părți ale organismului);
probleme cardiace și vasculare ce apar la una-trei zile de la administrarea medicamentului, inclusiv hemoragii la nivelul plămânului, infarct miocardic, disecții arteriale cervicocefalice (rupturi ale peretelui arterial de la nivelul capului și gâtului);
neutropenie severă (scăderea nivelurilor neutrofilelor, celule albe care luptă împotriva infecțiilor).
Anticorp monoclonal anti-CD52
Alemtuzumab este un anticorp monoclonal care recunoaște și se leagă de proteina CD52 exprimată pe suprafața unor leucocite, pe care le distruge. Astfel, medicamentul reduce activitatea lezională a sistemului imun în scleroza multiplă.
Medicamentul este indicat la pacienții cu RR-SM, cu boală activă, și se administrează. Prin infuzie venoasă. Lemtrada a fost autorizat în Uniunea Europeană în anul 2013.