EMA: Ţările UE trebuie să utilizeze toate opţiunile disponibile de vaccinare pentru a combate epidemia de COVID-19

Ţările Uniunii Europene (UE) trebuie să utilizeze toate opţiunile disponibile de vaccinare pentru a combate epidemia de COVID-19 şi este prea devreme pentru a determina cel mai bun tip de vaccin, a declarat, joi, Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA), relatează AFP.

Mai multe ţări au decis să limiteze utilizarea aşa-numitelor vaccinuri ”vector viral”, cum sunt AstraZeneca şi Johnson & Johnson, din cauza unei legături cu apariţia unor cazuri rare de cheaguri de sânge şi, în schimb, optează pentru vaccinurile care folosesc tehnologia ARN messenger, precum cele de la Pfizer şi Moderna.

”Suntem încă într-o pandemie şi este foarte important ca în această luptă împotriva acestei pandemii să folosim toate opţiunile disponibile”, a declarat Marco Cavaleri, responsabil al strategiei de vaccinare în cadrul EMA.

Depinde de ţările UE să decidă cum să le folosească ”cel mai bine în interesul sănătăţii publice”, a adăugat el într-o conferinţă de presă.

EMA a dezminţit marţi că Marco Cavaleri ar fi sugerat renunţarea la vaccinul AstraZeneca, afirmând că declaraţiile făcute de acesta într-un interviu au fost interpretate greşit şi că el consideră că beneficiile serului depăşesc riscurile. Cavaleri a declarat joi că este o ”neînţelegere cu privire la multe aspecte”.

Responsabilul din cadrul EMA a adăugat că este ”foarte greu de spus” ce tip de tehnologie de vaccinare s-ar putea dovedi a fi cea mai bună în viitor şi că toate serurile existente ”au salvat deja mii şi milioane de vieţi”.

”Suntem doar fericiţi că avem atât de multe opţiuni”, a continuat Marco Cavaleri.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.