Vânzările de antibiotice veterinare au scăzut cu peste 20% între anii 2011 și 2016, arată un raport al Agenției Europene a Medicamentului (EMA). Concluzia raportului relevă efectele pozitive pe care le au campaniile naționale pentru folosirea prudentă a antibioticelor la animalele destinate consumului uman.
Vânzările de polimixine de uz veterinar au scăzut cu aproape 40%, ceea ce e cu atât mai îmbucurător cu cât din această categorie face parte și colistinul, antibiotic de ultimă intenție pentru pacienții cu infecții rezistente la alte antibiotice. Și vânzările de cefalosporine de generația a treia și a patra au scăzut cu 15,4%, iar vânzările de fluorochinolone cu 13,6%. Cu toate acestea, situația nu este uniformă la nivelul statelor europene: 16 țări au raportat o scădere de peste 5% a vânzărilor de antibiotice veterinare, dar șase țări au raportat o creștere de 5%.
Raportul EMA a fost bazat pe datele din proiectul de „Supraveghere Europeană a Consumului de Antimicrobiene de Uz Veterinar” (ESVAC), ajuns la a opta ediție, care a analizat schimbările anuale în privința consumului antibioticelor veterinare până în anul 2016. Proiectul ESVAC este utilizat de statele membre UE pentru adoptarea politicilor și ghidurilor pentru folosirea responsabilă a antibioticelor. În proiect au fost implicate 30 de țări din Uniunea Europeană, Spațiul Economic European și Elveția. 25 din aceste 30 de țări au raportat date complete pentru întreaga perioadă 2011-2016.
Ghidarea autorităților europene (Comisia Europeană, EMA), campaniile naționale ale statelor membre UE, dar și eforturile individuale ale medicilor veterinari și fermierilor au făcut ca antibioticele destinate consumului veterinar să fie semnificativ mai puțin folosite în Europa. Restricția administrării unor anumite antibiotice animalelor destinate consumului uman a fost un alt factor ce a contribuit la scăderea vânzărilor de antibiotice veterinare. Planul UE împotriva rezistenței microbiene, prin intermediul căruia s-au realizat toate aceste acțiuni, are ca scop păstrarea posibilității de tratament eficient al infecțiilor umane și veterinare, prin reducerea rezistenței la antibiotice.