EMA recomandă administrarea vaccinului anti-COVID Pfizer/BioNTech pentru copiii cu vârsta între 5 și 11 ani

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat, joi, administrarea vaccinului anti-COVID dezvoltat de Pfizer/BioNTech pentru copiii cu vârsta între 5 și 11 ani, deschizând calea inoculării acestora împotriva coronavirusului, în contextul în care continentul se luptă cu un nou val pandemic, anunță Reuters.

EMA recomandă ca vaccinul, numit Comirnaty, să fie administrat în două doze de 10 migrograme la distanță de trei săptămâni printr-o injecție în partea superioară a brațului.

Dozele pentru adulți conțin 30 de micrograme ale vaccinului.

„Beneficiile (n.r. vaccinului) Comirnaty pentru copiii cu vârsta între 5 și 11 ani sunt mai mari decât riscurile, în special în rândul celor cu afecțiuni care cresc riscul dezvoltării unor forme severe de COVID-19”, afirmă EMA.

Pfizer și BioNTech spun că vaccinul lor anti-Covid a demonstrat o eficacitate de 90,7% pentru copiii din această categorie de vârstă în studiile clinice.

Vaccinul dezvoltat de cele două companii a fost aprobat de EMA pentru inocularea anti-Covid a adolescenților cu vârsta între 12 și 15 ani încă din luna mai.

Deși decizia finală privind autorizarea vaccinului pentru copiii sub această vârstă fi luată de Comisia Europeană, executivul blocului comunitar de regulă urmează recomandările EMA.

Când ar putea începe vaccinarea copiilor în România

Președintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, preciza recent că demararea vaccinării la grupa de vârstă 5-11 ani depinde de momentul livrărilor, care deocamdată nu a fost confirmat pentru nicio țară europeană. „Este posibil să fie într-adevăr în decursul lunii decembrie”, a adăugat președintele CNCAV.

„Platforma de programare va fi pregătită. De asemenea, Registrul Electronic Național va fi adaptat pentru a putea înregistra persoanele vaccinate. Procedurile, instrucțiunile vor fi elaborate în timp util și transmise în fiecare județ pentru a fi cunoscute, însă concret, când se va putea demara activitatea de vaccinare, depindem evident de momentul livrărilor, care în momentul de față nu este confirmat pentru nicio țară europeană. Așteptăm aceste confirmări și, pe măsură ce vom avea mai multe informații, cu siguranță le vom transmite”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Câte cabinete vor fi disponibile pentru vaccinarea copiilor

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, a anunţat, marți, că pentru imunizarea anti-COVID a copiilor între 5 şi 11 ani au fost identificate circa 45 de cabinete de vaccinare în unităţile sanitare şi alte 135, în centrele unde se foloseşte vaccin Pfizer.

„Situaţia preliminară legată de numărul de cabinete de vaccinare adresate copiilor cu grupa de vârstă 5-11 ani: sunt identificate circa 45 de cabinete în unităţile sanitare şi alte 135 de cabinete de vaccinare în centrele unde, în momentul de faţă, se foloseşte vaccin de la compania BioNTech/Pfizer. Aceste situaţii vor fi în dinamică şi pe măsură ce vom avea o finalizare a numărului de cabinete, o vom comunica”, a declarat Gheorghiţă la o conferinţă de presă a Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.