Emilian Popovici: Rolul medicului epidemiolog este unul complex, vital chiar, pentru un sistem „sănătos”

„Noi, din păcate, în România, nu prea avem date statistice privind prevalența și incidența patologiilor pe care le tratăm. Nu avem date pentru că nu avem studii. Și atunci, dacă încercăm sa facem o prioritizare a direcțiilor de acțiune, o putem face doar bazându-ne pe literatură sau pe baza unor date comparative”, a declarat conf. dr. Emilian Damian Popovici, președintele Societății Române de Epidemiologie (SRE), pentru Ro Health Review.

 

Un rol vital pentru un sistem sănătos

 

În acest context, rolul medicului epidemiolog, care ține de prevenirea, monitorizarea și supravegherea bolilor infecțioase și neinfecțioase, este unul complex, vital chiar pentru un sistem „sănătos”. Societatea Română de Epidemiologie se preocupă de statutul și atribuțiile medicilor epidemiologi în toate serviciile în care aceștia activează. „Poziția epidemiologului începe să se schimbe în bine, încep să se definească mai clar atribuțiile, rolul și poziția pe care acesta îl joacă în sistemul de sănătate. Începe să fie altfel văzut specialistul epidemiolog. Sigur, toate lucrurile sunt perfectibile, dar suntem pe o direcție bună, pozitivă”, consideră Emilian Popovici.

Problematica rezistenței la antimicrobiene este una din temele principale pe agenda de discuții a ediției din acest an a Conferinței Naționale de Microbiologie si Epidemiologie, care se desfășoară în perioada 8–10 noiembrie la Sibiu. Este, în același timp, și una din temele prioritare pentru Președinția Consiliului Uniunii Europene, asigurată de România în primele șase luni din 2019. Raportarea corectă a infecțiilor nosocomiale este doar una din măsurile concrete care se pot lua pentru a avea o imagine corectă asupra problemei rezistenței antimicrobiene la nivel național, european și global.

 

Omul potrivit la locul potrivit

 

„Raportarea infecțiilor nosocomiale se face din ce în ce mai corect. În mod sigur, asistăm la o îmbunătățire în această privință, iar raportările încep să se apropie din ce în ce mai mult de realitate. Dacă ținem cont de unde am plecat și unde vrem să ajungem, consider că suntem într-o etapă intermediară, dar cu accente pozitive”, a precizat președintele SRE.

Anual, conform datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, aproximativ 16 milioane de persoane mor din cauza infecțiilor asociate actului medical, în întreaga lume. „Este o problemă foarte serioasă, care trebuie privită într-un mod foarte serios. Aceste probleme nu pot fi rezolvate decât prin implicarea și responsabilizarea celor mai bine pregătiți oameni. Iar acești oameni sunt epidemiologii. În destule situații din Europa de Vest, epidemiologul ocupă poziția de director medical într-un spital. Este un lucru absolut normal. Managerul spitalului vrea ca aceste probleme, care sunt atât de importante, să fie rezolvate de omul cel mai potrivit”, a explicat Emilian Popovici.

„Nu putem să ajungem la rezultatele pe care le au statele europene fără să investim aceiași bani pe care îi investesc ele. În aceeași măsură, trebuie să investești și în resursa umană în aceeași măsură în care o fac statele către care privim”, a concluzionat președintele SRE.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.