ENDO Pacienți: „Mergi la doctor. Tiroida ta are nevoie de tine!”, eveniment în contextul Zilei Mondiale a Tiroidei

ENDO Pacienți – Asociația Pacienților cu Boli Endocrine a organizat, miercuri, conferință-simpozion „Mergi la doctor! Tiroida ta are nevoie de tine!”, în contextul Zilei Mondiale a Tiroidei, marcată în fiecare an la 25 mai.

„Bolile tiroidiene sunt deosebit de importante, deși par a fi subdiagnosticate, de aceea cred că e esențial să promovăm informarea și educarea populației cu privire la importanța monitorizării sănătății tiroidei și la consulturi medicale periodice”, a declarat conf. dr. Diana Loreta Păun – Consilier Prezidențial – Departamentul Sănătate Publică, medic primar endocrinolog, care a explicat, în cadrul conferinței, ce este hipotiroidismul  şi cum afectează el întreg organismul.

Hipotiroidismul afectează până la 5% din populația generală, conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și este mai des întâlnit la femei, decât la bărbați. Mai exact, 1 din 1000 de bărbați și 18 din 1000 de femei au această afecțiune. Hipotiroidismul subclinic este mult mai frecvent, el afectează 4,3% din populație, aproape 28 din 1000 de bărbați și 75 din 1000 de femei.

„Într-adevăr, problema legată de tiroidă e una foarte importantă în momentul în care începi să ai probleme cu ea. Până n-ai probleme cu ea, își face treaba (…) cât se poate de bine. Din moment ce ai probleme cu ea, trebuie să ajungi pe la doftor, inclusiv la medicul endocrinolog. Și din păcate, uneori se ajunge și la chirurgie pe această sferă. Dar, slavă Domnului, că există tratamente de substituție și multe alte lucruri care nu existau cu multă vreme în urmă”, a punctat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, președintele Comisiei pentru Sănătate din Senatul României.

Un medicament, a cărui administrare este vitală pentru pacienții cu o anume boală endocrină, nu se mai găsește pe piața din România din 2018. Este vorba de forma activă a vitaminei D3.

„Recent, Endo Pacienți – Asociația Pacienților cu Boli Endocrine a trimis o solicitare către Ministerul Sănătății prin care cerea pentru pacienții care suferă de hipoparatiroidism achiziția medicamentului care conține vitamina D3 activ. Acest produs nu mai este disponibil pe piața din România din 2018 și pacienții spun că i-a ajutat foarte mult să-și țină sub control boala. Cât timp au luat acest tratament, nu au mai avut crampe musculare, nu au avut episoade de tetanie, iar valoarea calciului a fost la un nivel mai bun decât în cazul înlocuitorului. Există înlocuitori pe piață, dar se pare că nu îi ajută la fel ca medicamentul dinainte. Când am stat de vorbă cu reprezentanții Institutului de Endocrinologie Parhon mi-au spus că și în spital este necesar acest medicament”, a explicat Adriana Turea, președintele ENDO Pacienți -Asociația Pacienților cu Boli Endocrine.

Prof. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti, șef secție endocrinologie I și medic primar endocrinolog la Institutul Parhon din Capitală, care este și președintele Comisiei de Endocrinologie din Ministerul Sănătății, a anunțat că solicitarea ENDO Pacienți a ajuns la Ministerul Sănătății și că se fac deja demersuri pentru aducerea medicamentului în România.

„Am primit la Comisia de Endocrinologie a Ministerului Sănătății această solicitare și am dat avizul pentru achiziție pe nevoi nevoi speciale, pentru ANS, chiar azi”, a anunțat prof. dr. Cătălina Poiană.

Părinții unei fețite de 2 ani, care are hipoparatiroidism congenital, o boală rară, au povestit cu ce dificultăți se confruntă în procurarea tratamentului vital fetiței lor. Mai exact, micuța are nevoie de forma de soluție orală pentru copii a vitaminei D3 activă, care nu există pe piață în țara noastră, și pe care și-o procură cu eforturi mari.

„Avem un copil de 2 ani care are o hipoparatiroidism congenital, căruia îi administrăm o soluție orală și este foarte dificilă administrarea din capsule cu gel, deoarece concentrațiile trebuie să fie controlate foarte exact. Noi procurăm din SUA, sub formă de soluție orală, buvabilă, ulei”, a spus tatăl micuței.

Cererea sa a fost primită cu brațele deschise de prof. dr. Cătălina Poiană, reprezentantul comisiei de specialitate din Ministerul Sănătății.

„Vă mulțumesc pentru această sugestie, vom studia problema și vom face o specificare și pentru acest lucru. Este un amendament pe care îl putem face pentru a aduce și această formă. Important este să fie disponibil preparatul, pentru că nu trebuie să scăpăm din vedere și această situație și a acestei forme de administrare, pentru a fi disponibilă și pentru copii”, a explicat prof. dr. Cătălina Poiană.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.