Epidemia de rujeolă: 88 de cazuri, raportate în perioada 23 decembrie – 10 ianuarie

Încă 88 cazuri de rujeolă au fost confirmate în perioada 23 decembrie 2019 – 10 ianuarie 2020, în nouă județe din România. Numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns astfel la 18.996, dintre care 64 de decese, anunță Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Astfel, în ultima săptămână, au fost raportate 29 de cazuri noi în Neamț, 18 în Sălaj, 16 în Suceava, 11 în Satu Mare, 10 în Brașov și câte unul în Dâmbovița, Dolj, Mehedinți și Timiș.

„Cazurile de rujeolă raportate săptămânal au avut debutul in urma cu două-patru săptămâni; confirmarea și clasificarea unui caz durează, în medie, trei săptamâni”, specifică CNSCBT.

Cele mai multe cazuri dintre cele 18.711 au fost înregistrate la copiii cu vârste între 1 și 4 ani, 6264, în timp ce alte 3935 cazuri au fost raportate la bebelușii cu vârsta de până un an.

România se află  în topul țărilor din Uniunea Europeană la numărul total de cazuri, precum și la incidența la un milion de locuitori.

Actuala epidemie de rujeolă a debutat în țara noastră în a doua jumătate a anului 2016, din cauza ezitării sau a refuzului vaccinării.  În ciuda campaniilor de informare inițiate de autorități pentru a convinge părinții să-și vaccineze copiii împotriva virusului rujeolic, România încă se confruntă cu o rată mare a incidenței acestei boli.

Vaccinarea este recomandată copiilor cu vârsta între 9 şi 11 luni, cu revaccinare la vârsta de 1 an şi, ulterior, la vârsta de 5 ani.

Copiii nevaccinaţi pot beneficia de administrarea vaccinului antirujeolic, prin prezentarea la medicul de familie, schema de vaccinare fiind adaptată pentru fiecare caz în parte.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.