Eradicarea poliomielitei, ținta OMS pe anul 2019

„Trebuie să facem tot posibilul să eradicăm poliomielita pentru totdeauna. Dorința mea pentru anul 2019 este ca transmiterea poliomielitei să fie zero.”

Mesajul optimist a fost transmis de directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, la finalul a patru zile de vizită în Afganistan și Pakistan, singurele țări în care anul trecut s-au mai raportat cazuri de poliomielită. Tedros a felicitat oficialii celor două țări pentru eforturile deosebite de a eradica boala și i-a asigurat de sprijinul deplin al OMS pentru a ajuta fiecare copil, iar virusul să fie definitiv oprit.

 

Deficit major de personal medical, în Pakistan

 

Directorul OMS împreună cu directorul regional al OMS pentru Mediterana de Est, dr. Ahmed Al-Mandhari, au avut o serie de întrevederi cu șefii celor două state. De asemenea, dr. Tedros a vizitat centrul de operații de urgență pentru eradicarea poliomielitei din Islamabad, Pakistan și a vorbit despre măsurile care trebuie luate pentru a stopa transmiterea transfrontalieră a virusului poliomielitic.

În vizita din Pakistan, Tedros a participat, însoțit de președintele Pakistanului, Arif Alvi, la lansarea primului summit de nursing și urbanism și a campaniei Nursing Now. În Pakistan există un deficit major de lucrători în domeniul sănătății, inclusiv asistente medicale și moașe. În această țară este nevoie de 720.000 de asistente medicale pentru a atinge acoperirea universală cu servicii de sănătate până în anul 2030, arată OMS.

 

Pachet integrat de servicii esențiale de sănătate

 

În timpul vizitei din Afganistan, directorul OMS s-a întâlnit cu președintele statului dr. Ashraf Ghani, cu șeful Executivului, dr. Abdullah Abdullah, cu Consiliul de Miniștri, cu reprezentanții partenerilor-cheie și ai organizațiilor neguvernamentale active în domeniul sănătății. Împreună cu ministrul sănătății publice, dr. Ferozuddin Feroz, dr. Tedros a lansat în Afganistan noul pachet integrat de servicii de sănătate esențiale. Pachetul include cele mai eficiente intervenții bazate pe dovezi care reflectă cele mai frecvente cauze ale mortalității și morbidității din această țară. Totodată, noul pachet de servicii păstrează atenția asupra asistenței medicale primare, dar adaugă bolile necontagioase și tratamentul acestora.

Vizita din Afganistan și Pakistan a avut loc la scurt timp după ce directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a preluat funcția de președinte al consiliului de supraveghere a poliomielitei, care supraveghează inițiativa globală de eradicare a poliomielitei.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.