ERC: 250 de milioane de dolari pentru 27 de proiecte inovative de știință și cercetare

Consiliul European pentru Cercetare (ERC) a anunțat câștigătorii burselor Synergy Grants, în valoare totală de 250 de milioane de dolari. 27 de echipe de cercetători din Europa au primit granturi de până la zece milioane de dolari fiecare, pentru a finanța cercetări inovative interdisciplinare, adesea transfrontaliere, care adresează probleme de interes pentru societate.

 

Bani pentru cercetare și inovare

 

Granturile Synergy au fost relansate în acest an după două competiții-pilot în 2012 și 2013 și fac parte din programul de cercetare și inovație al Uniunii Europene, Horizon 2020. La aceste burse de cercetare au putut aplica grupuri de doi până la patru cercetători (ca investigatori principali) din toate domeniile și disciplinele de cercetare. Multe dintre proiectele câștigătoare vizează cercetări interdisciplinare și multidisciplinare, deși acesta nu a fost un criteriu de selecție pentru juriu, se anunță într-un comunicat de presă al ERC.

„Relansarea granturilor Synergy a fost o mișcare îndrăzneață din partea Consiului Științific al ERC, prin care dorim să arătăm că sprijinim și încurajăm cercetările interdisciplinare. Proiectele selecționate reprezintă tot atâtea idei îndrăznețe propuse de cercetători europeni de prim rang. ERC se mândrește ca poate sprijini aceste cercetări ambițioase, cu potențial uriaș de a avansa știința, cunoașterea și tehnologia”, a declarat președintele ERC, profesorul Jean-Pierre Bourguignon, cu ocazia desemnării câștigătorilor burselor Synergy.

 

Inovație în medicină

 

În domeniul medicinei, una din burse a fost acordată unui proiect care își propune să inoveze tratamentul în osteoporoză. În acest sens, un grup de cercetători din Germania își propune să efectueze pentru prima dată microscopii cu raze X pe ființe vii pentru a observa microstructura osoasă cu ajutorul unui nanoscop 4D. Proiectul combină tehnicile imagistice de ultimă generație cu un software inteligent și microscopia cu raze X pentru a revoluționa modul în care vedem și înțelegem structura internă a oaselor.

Un alt proiect câștigător vizează o mai bună înțelegere a patogenezei leucemiei cronice limfocitare prin intermediul genomicii celulare. Iar un al treilea își propune să găsească o cale de a integra în mod natural proteze bionice de membru cu ajutorul unei interfețe spinale. Competiția pentru a obține unul din granturile Synergy a fost foarte mare: în acest an, juriul a analizat 295 de propuneri de proiecte, din care a ales cele 27 de proiecte câștigătoare. Acestea vor implica 63 de universități și centre de cercetare din 17 țări din Europa. România nu este reprezentată.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.