„Șapte din nouă pacienți cu tuberculoză multi-drog rezistentă s-au născut în Europa de Est”, spune Angela Cannas de la Institutul Național de Boli Infecțioase L. Spallanzani din Italia. Cannas a făcut cercetări la Spitalul de pneumoftiziologie din Roma și a folosit secvențierea completă a genomului Mycobacterium tuberculosis pentru a identifica tulpinile multi-drog rezistente (MDR), precum și proveniența lor.
Astfel, aproximativ o treime din tulpinile de M. tuberculosis studiate sunt rezistente la antibiotice (MDR-TB), dar este important de menționat că aceste tulpini au afectat doar 3,8% din populația studiată. Cannas atrage atenția însă că pacienții cu MDR-TB, majoritatea din Europa de Est, ar putea avea un risc mai mare de a dobândi tuberculoză cu rezistență extinsă la antibiotice (XDR-TB).
Acestea au fost concluziile unuia dintre studiile prezentate la ESCAIDE 2018 (Conferința științifică europeană privind epidemiologia bolilor infecțioase) despre tuberculoză.
Alt subiect discutat a fost monorezistența la izoniazidă în tratamentul tuberculozei, care reprezintă un factor important de eșec în rezoluția bolii. Astfel, aproximativ 7.500 de pacienți cu tuberculoză din spațiul european au fost infectați cu o tulpină rezistentă la izoniazidă în perioada 2002-2014. Aceștia reprezintă aproximativ 4% din populația studiată, au o vârsta medie de 41 de ani, iar prevalența infecțiilor extrapulmonare este de 16%, ușor mai mare decât la cei cu tulpini susceptibile. Cercetarea a fost realizată folosind TESSy (The European Surveillance System), baza de date a Uniunii Europene cu informații despre bolile infecțioase.
„Ne trebuie ghiduri mai clare pentru managementul cazurilor de tuberculoză cu monorezistență la izoniazidă pentru a atinge obiectivele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății”, spune Basel Karo (foto), de la Institutul de Sănătate Publică din Londra, unul dintre autorii acestei cercetări. OMS speră ca, până la sfârșitul anului 2025, rata de succes a tratamentului tuberculozei să depășească 90%.
România are în continuare una dintre cele mai mari incidențe a tuberculozei din Uniunea Europeană, în scădere totuși în ultimii ani. Pentru 2017, OMS raportează o incidență de 72 de cazuri la 100.000 de locuitori, cu o rată de succes generală a prim-tratamentului de 86%. De asemenea, aproximativ 3,7 cazuri de tuberculoză la 100.000 de locuitori sunt catalogate ca fiind multi-drog rezistente, iar rata de succes a tratamentului pentru infecțiile cu astfel de tulpini este 45%.