ESCAIDE 2018: Uniunea Europeană vrea ca secvențierea completă a genomului să devină metoda de elecție în investigarea epidemiilor

Secvențierea completă a genomului ar trebui să devină metoda de elecție pentru investigarea, supravegherea și prevenirea epidemiilor până în 2020, a spus Vicky Lefevre, reprezentanta Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor în cadrul ESCAIDE, Conferința științifică europeană privind epidemiologia bolilor infecțioase.

Lefevre atrage însă atenția că, pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de crearea unor standarde de lucru, precum și de cooperarea strânsă a țărilor din Uniunea Europeană pentru înființarea unor baze de date cu genomurile agenților patogeni identificați.

„[Secvențierea genomică] este ca o amprentă, trebuie să ai cu ce să o compari”, spune reprezentanta Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Spre deosebire de metodele clasice de investigare a epidemiilor, secvențierea completă a genomului (eng. WGC – whole genome sequencing) are ca avantaje o putere discriminatorie mai mare și o capacitate ridicată de a evalua asemănările dintre tulpinile agenților patologici care cauzează epidemiile. Acest lucru ar putea ajuta la detectarea precoce a epidemiilor transfrontaliere, precum și la identificarea cazurilor catalogate greșit ca fiind sporadice.

De asemenea,secvențierea completă a genomului ar putea oferi o mai bună înțelegere a felului în care se transmit infecțiile, precum și la identificarea sensibilității sau rezistenței la antibiotice, contribuind astfel la îmbunătățirea eficacității intervențiilor pentru controlul acestora.

Un sondaj al Uniunii Europene arată că mai multe țări folosesc deja metoda sau au în alt plan implementarea acesteia. Câteva dintre piedicile care întârzie adoptarea ei pe scară largă sunt reprezentate de costul prohibitiv, precum și necesitatea unui personal specializat, instruit cu noi seturi de competențe.

ESCAIDE, conferința științifică europeană privind epidemiologia bolilor infecțioase, se desfășoară în perioada 21-23 noiembrie 2018 în Malta. Evenimentul este organizat de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (eng. ECDC), agenția Uniunii Europene care analizează datele privind afecțiunile transmisibile din UE și ajută guvernele să se pregătească pentru gestionarea eventualelor epidemii.

Vom reveni cu mai multe detalii pe parcursul conferinței.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.