ESMO 2018: Diferențe mari între țări în timpii necesari introducerii în lista de compensare a noilor tratamente oncologice

Există diferențe foarte mari între țările europene în ceea ce privește timpul necesar evaluării și introducerii în lista de compensare a noilor tratamente oncologice după aprobarea lor de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), arată rezultatele unui studiu internațional. Deși accesul rapid la tratamente inovatoare este de multe ori cheia supraviețuirii în cancer, în unele țări europene procesul de evaluare (health technology assessment – HTA) și aprobare spre compensare durează în medie mai mult de un an.

 

Timpi diferiți pentru tratamente compensate de stat

 

Spre deosebire de procedeul de evaluare și aprobare al EMA, care este centralizat, evaluările ulterioare ale beneficiilor și cost-eficienței terapiei, care au ca obiectiv final introducerea sau nu pe listele de medicamente compensate, cad în responsabilitatea autorităților naționale. Iar în acest caz, timpii necesari evaluării pot varia foarte mult, influențând accesul pacienților la terapii inovative, care și-au dovedit profilul de siguranță și eficacitatea.

În perioada ianuarie 2007 – decembrie 2016, EMA a aprobat 47 de medicamente noi pentru 77 de indicații oncologice din categoria tumorilor solide. În cadrul studiului, au fost investigați timpii medii de aprobare pe listele de compensare a acestor tratamente în patru țări europene: Marea Britanie, Franța, Germania și Scoția. Timpul cel mai scurt între aprobarea terapiei din partea EMA și decizia națională de compensare a tratamentului a fost înregistrat în Franța (188 de zile). Au urmat Germania (209 zile), Scoția (384 de zile) și Marea Britanie (405 zile).

Rezultatele cercetării au indicat faptul că autoritățile naționale au luat decizia aprobării pe listele de medicamente compensate mai rapid în cazul tratamentelor cu beneficii clinice dovedite mai importante – de exemplu, tratamentele oncologice care îmbunătățesc rata supraviețuirii pe termen lung. Pentru a semnala importanța beneficiului, s-a folosit scala ESMO Magnitude of Clinical Benefit Scale (ESMO-MCBS).

 

Fără date din Europa de sud și de est

 

Referindu-se la limitările studiului, prof. dr. Elisabeth de Vries, președinte al grupului de lucru ESMO-MCBS, a notat faptul că: „În cadrul studiului, au fost analizate doar patru state: Marea Britanie, Franța, Germania și Scoția. Asta înseamnă că informațiile privind durata evaluărilor naționale de HTA sunt relevante doar pentru o mică parte din Europa. Nu a fost inclus niciun stat din Europa de Sud sau de Est. Ar fi de interes să fie colectate informații și din alte state europene pentru a avea o imagine de ansamblu”.

Rezultatele acestei investigații vor fi discutate pe larg în cadrul conferinței de presă care va marca deschiderea ediției din acest an a Congresului Societății Europene de Oncologie Medicală – ESMO 2018 – care are loc la München între 19 și 23 octombrie.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.