Medicamentele biosimilare reprezintă o resursă importantă în practica oncologică: ele pot ajuta la tratarea mai multor pacienți care, în anumite situații, nu ar fi primit terapiile biologice din cauza limitărilor de ordin economic. Este nevoie însă de o mai bună informare și educare a medicilor oncologi cu privire la modul în care acestea funcționează și la eficacitatea lor.
Acestea au fost concluziile unei sesiuni speciale dedicate medicamentelor biosimilare în practica oncologică. Sesiunea a avut loc duminică în cadrul Congresului Societății Europene de Oncologie Medicală – ESMO 2018 – care se desfășoară în perioada 19-23 octombrie la la München.
Ecuația costului și accesibilității în terapia oncologică
În ultimii ani, medicamentele biologice (imunoterapie, terapie țintită, vaccinuri) au revoluționat tratamentul cancerului, însă datorită costurilor asociate cercetării și dezvoltării, terapiile biologice sunt și foarte costisitoare. Tratamentele inovatoare oncologice reprezintă o povară importantă asupra sistemelor de sănătate, care sunt forțate constant să găsească echilibrul între sustenabilitate și îmbunătățirea accesului pacienților la tratamentele noi.
În această ecuație a costului și accesibilitătile, medicamentele biosimilare reprezintă o alternativă mai ieftină și la fel de eficientă. Folosirea biosimilarelor în practica oncologică poate crește accesul pacienților la terapii oncologice de ultimă generație. Folosite corect, reprezintă o resursă importantă: biosimilarele pot trata mai mulți pacienți cu aceleași fonduri.
Medicamentele biosimilare – strategie pentru reducerea costurilor
În Uniunea Europeană, mai multe medicamente oncologice biosimilare au primit aprobare spre comercializare. Este nevoie însă de eforturi coroborate pentru a întări nivelul de educație și înțelegere al personalului medical, dar și al pacienților cu privire la biosimilare, pentru a crește rata de adoptare a acestor terapii.
Societatea Europeană de Oncologie Medicală susține în mod oficial folosirea medicamentelor biosimilare în practica oncologică, datorită potențialului pe care îl au de a face tratamente oncologice moderne mai sustenabile și mai accesibile, se arată într-un comunicat de presă ESMO. În cadrul Congresului ESMO 2018, societatea a luat poziție, făcând un apel la colaborare multidisciplinară pentru a crește gradul de informare și încredere în aceste terapii, acolo unde acestea lipsesc.
Lipsesc informații-cheie
În cadrul Congresului s-au prezentat rezultatele preliminare ale unui sondaj de opinie realizat de ESMO. În cadrul acestuia, aproape 87% dintre medicii oncologi respondenți au declarat că își doresc să participe la activități de educare și informare cu privire la biosimilare. O parte din medicii implicați în sondaj au recunoscut că le lipsesc informații-cheie cu privire la dezvoltarea și folosirea biosimilarelor în practica lor, se arată în același comunicat de presă ESMO.
„Colaborarea între stakeholderi este deosebit de importantă pentru a eradica lipsa de informare și a crește gradul de adoptare al medicamentelor biosimilare în oncologie. Dacă medicii oncologi fac apel la o mai bună informare și educare, noi, reprezentanții Societății care se preocupă de dezvoltarea lor profesională, trebuie să luăm măsuri clare în acest sens”, a declarat Josep Tabernero, președintele ESMO.
În acest sens, ESMO a publicat recent un articol despre integrarea tratamentelor biosimilare în practica oncologică de rutină. Articolul conține informatii de baza despre ce sunt biosimilarele, cum se etichetează, care sunt standardele de siguranță și eficacitate cărora li se supun și cum se pot substitui tratamentelor biologice.