ESMO 2018: Mulți pacienți oncologici recurg la terapii alternative și complementare fără a cunoaște riscurile

Jumătate din numărul pacienților oncologici recurg la medicina complementară și alternativă înainte sau în timpul tratamentelor oncologice convenționale. Însă puțini dintre aceștia sunt informați corect cu privire la profilul de siguranță și riscul de interacțiuni medicamentoase nedorite. Acestea sunt concluziile raportate de două studii care au analizat fenomenul și ale căror rezultate vor fi prezentate pe larg în cadrul congresului Societății Europene de Oncologie Medicală (ESMO) 2018, care va avea loc la München, între 19 și 23 octombrie.

Unul din studii a analizat tipurile de tratamente alternative și complementare la care au recurs pacienții cu sarcom, tratați într-un centru ambulatoriu pentru tratamentul sarcomului din Germania. În cadrul studiului realizat de cercetători germani, la care au participat 152 de pacienți, în definiția tratamentelor alternative și complementare au fost acceptate o gamă largă de practici: suplimentarea cu vitamine și minerale, tratamente chinezești sau naturiste, homeopatie, acupunctură, meditație, yoga, tai chi, precum și adoptarea unor diete restrictive, precum cea vegană sau ketogenică.

 

Diagnosticul oncologic și predispoziția spre terapii alternative

 

Rezultatele au indicat că 51% din pacienții intervievați au folosit medicină alternativă sau complementară. 15% au raportat că au recurs la aceste tratamente în paralel cu terapia oncologică convențională. Conform rezultatelor acestui studiu, în 44% din cazuri, diagnosticul de cancer a stârnit interesul acestor persoane în privința unor terapii alternative.

În ciuda popularității acestor tratamente în rândul pacienților oncologici, 60% din cei intervievați au recunoscut că nu dețin informații suficiente cu privire la profilul de siguranță al acestora și la riscul de interacțiuni nedorite cu tratamentele convenționale. Cu toate acestea, cei mai mulți s-au declarat a fi neîngrijorați de acest lucru.

Cei mai mulți pacienți au accesat informații despre terapiile alternative și complementare pe internet (43%), prin intermediul prietenilor (15%) și al profesioniștilor din sistemul de sănătate (14%). „Prin contrast, atunci când au fost întrebați despre modul în care se informează legat de efectele secundare ale tratamentelor oncologice, aproape jumătate din pacienți au declarat că întreabă direct medicul oncolog”, a declarat prof. dr. Peter Hohenberger, supervizorul studiului.

 

Terapiile alternative nu sunt lipsite de reacții adverse și interacțiuni

 

Un alt doilea studiu a urmărit interacțiunile medicamentoase în cazul a 202 pacienți cu sarcom, tratați fie prin chimioterapie, fie cu inhibitori de tirozin-kinază. Analiza retrospectivă realizată de o echipă de cercetători din Franța a relevat faptul că în 18% din cazuri, în timpul tratamentului oncologic au survenit reacții medicamentoase importante, cele mai multe în timpul tratamentului cu inhibitori de tirozin-kinază. Dr. Audrey Bellesoeur, prim autor au studiului, a declarat într-un comunicat de presă că 29% din interacțiunile raportate au fost asociate cu tratamente complementare sau alternative și că riscul de interacțiune al acestor tratamente este similar altor medicamente. Cele mai multe interacțiuni au ca rezultat creșterea toxicității și scăderea eficacității tratamentului oncologic. Cu toate acestea, percepția generală a populației este că tratamentele sunt lipsite de reacții adverse și nu comportă riscuri. Din acest motiv, mulți pacienți omit să informeze medicul oncolog atunci când recurg la terapii alternative, o decizie care poate avea consecințe importante asupra rezultatelor finale ale tratamentului convențional.

Cele două studii comportă o importanță deosebită, pentru că sarcomul este un tip rar de cancer (doar 1% din numărul cazurilor de neoplazii sunt sarcoame), iar cunoașterea riscului de interacțiuni medicamentoase în cazul tratamentului acestui tip de cancer este importantă, fiind în același timp un aspect adesea neglijat al cercetării medicale.

Subiectul oncologiei integrative, care reunește tratamente convenționale cu terapii și practici alternative, menite să îmbunătățească starea generală a pacientului, va fi discutat pe larg în cadrul congresului ESMO 2018.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.