Este nevoie de integrarea serviciilor de sănătate orală în politicile de sănătate publică

La 20 martie, se sărbătorește Ziua mondială a sănătății orale. Data a fost aleasă în 2007, de World Dental Federation (FDI) și este menită să atragă atenția asupra importanței unei igiene orale adecvate la adulți și la copii deopotrivă. Sănătatea orală joacă un rol important menținerea unei stări generale de sănătate și de bunăstare.

O gură sănătoasă permite vorbirea, zâmbetul și alimentarea adecvată. Totodată, ea crește nivelul de interacțiune socială și promovează stima de sine. Prin contrast, o gură nesănătoasă poate să ducă la izolare socială, deoarece persoana în cauză poate evita să râdă, să zâmbească și să interacționeze cu ceilalți, simțindu-se jenată de starea dinților săi și de percepția celorlalți asupra sănătății sale dentare.

Pentru o sănătate orală bună de-a lungul întregii vieți, este nevoie de vizite regulate la medicul stomatolog, pentru prevenția, dar și diagnosticul și tratamentul precoce al afecțiunilor orale. Totodată, medicii dentiști oferă pacienților lor și sfaturi privind îngrijirea corectă a dinților și asigurarea sănătății orale.

Este însă nevoie de mai mult, și anume de integrarea serviciilor de sănătate orală în politicile de sănătate publică. În România, de pildă, asigurările obligatorii de sănătate nu includ servicii stomatologice decât pentru copii, și acolo parțial și în limita fondurilor disponibile.

În București, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale (ASSMB) din subordinea Primăriei Capitalei, a desfășurat, începând cu octombrie 2018, o campanie de promovare a sănătății orale în 262 de școli și 73 de grădinițe. În plus, ASSMB desfășoară două programe de aplicare de aparate ortodontice, unul vizând elevii cu vârsta cuprinsă între 7 și 16 ani, inițiat în 2018, celălalt desfășurat în 2019, proiectul SMILE, pentru copiii cu vârste de 10–17 ani.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.