Este recomandată vaccinarea anti-COVID la femeile care alăptează?

Autoritățile informează că nu există date în ceea ce privește vaccinarea femeilor care alăptează, însă poziția EMA este că nu sunt așteptate riscuri în ceea ce privește alăptarea.

”Nu există până în prezent studii cu privire la administrarea vaccinurilor Comirnaty și Moderna în cazul femeilor care alăptează și nu se cunoaște până la acest moment dacă vaccinurile sunt excretate în laptele matern, dar poziția Agenției Europene a Medicamentului este că nu sunt așteptate riscuri în legătură cu alăptarea”, informează Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

De asemenea, vaccinarea împotriva COVID-19 nu este recomandată femeilor însărcinate fără o consultare în prealabil a medicului. Dar acest lucru nu este descurajat atunci când se concluzionează că beneficiile depășesc riscurile.

”În acest moment, nu se recomandă ca vaccinurile împotriva COVID-19 dezvoltate de companiile BioNTech/ Pfizer (Comirnaty) și Moderna să fie utilizate în cazul femeilor însărcinate fără consultarea prealabilă a medicului și fără a fi luate în considerare riscurile și beneficiile individuale”, potrivit informării Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

În ceea ce privește sarcina, nu există până la acest moment suficientă experiență în studiile clinice pentru a recomanda utilizarea Comirnaty și Moderna în timpul sarcinii.

”În studiile pe modele animale nu s-au identificat efecte negative directe sau indirecte asupra embrionului/ fătului, motiv pentru care vaccinarea poate fi luată în considerare atunci când beneficiile depășesc riscurile asupra mamei sau fătului (exemplu: personal medical expus SARS-CoV-2 sau persoane însărcinate cu afecțiuni preexistente care predispun la evoluție severă a COVID-19).”, se mai arată în document.

De altfel, în studiile pe animale nu au fost evidențiate efecte dăunătoare directe sau indirecte asupra fertilității feminine.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.