Este suficient testul nazal pentru depistarea variantei Omicron? Ce spun unii oameni de știință

Unii oameni de știință sunt de părere că varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 poate fi transmisă în momentul în care aceasta se regăsește la nivelul gâtului și a salivei, adică înainte ca virusul să ajungă la nivelul nasului. Prin urmare, cercetătorii cred că doar testarea prin tamponare nazală nu ar fi suficientă deoarece nu ar detecta virusul. Astfel devin necesare și testele din gât sau din salivă.

Un studiu recent restrâns din SUA a susținut această părere. Testele PCR ale salivei de la 29 de persoane infectate cu Omicron au detectat virusul în medie cu trei zile înainte ca probele de nas să fie pozitive în testele de antigen, scrie Reuters.

În general, testele rapide au o sensibilitate mai mică decât testele PCR procesate în laborator, ceea ce înseamnă că produc mai multe rezultate fals negative. Dar dacă testul este pozitiv, aproape sigur este vorba despre COVID-19, ceea ce face din testele antigene un instrument puternic în combaterea pandemiei, deoarece cererea de teste PCR din cauza Omicron copleșește laboratoarele.

Ca urmare a unor studii recente, unii experți din Statele Unite au sfătuit acum utilizatorii de teste de antigen să tamponeze gâtul înainte de a tampona nasul, potrivit sursei citate.

Toate testele de antigen cu autorizații de utilizare de urgență de la U.S. Food and Drug Administration folosesc mostre nazale și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța tamponării gâtului acasă, spunând că utilizatorii ar trebui să urmeze instrucțiunile producătorilor.

În Israel, un oficial înalt din domeniul sănătății a spus că oamenii care se autotestează pentru COVID-19 ar trebui să-și tamponeze gâtul, precum și nasul atunci când folosesc teste rapide de antigen, chiar dacă acestea contravin instrucțiunilor emise de producător.

Alte țări, inclusiv Regatul Unit, au aprobat teste rapide antigen care tamponează atât gâtul, cât și nasul, sau doar nasul.

În Germania, ministrul sănătății a declarat că va studia cât de fiabile sunt testele rapide de antigen în detectarea variantei Omicron și va publica o listă cu cele mai precise produse.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.