Estimări: 86% dintre cancerele care pot fi puse pe seama alcoolului sunt asociate cu un consum ”riscant şi excesiv”

Aproximativ 4% dintre cazurile de cancer depistate anul trecut în lume, respectiv 740.000 de cazuri, sunt legate de consumul de alcool, inclusiv consum moderat, arată estimările publicate miercuri ale Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului (CIRC), agenţie din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Potrivit CIRC, 86% dintre aceste cancere care pot fi puse pe seama alcoolului sunt asociate cu un consum ”riscant şi excesiv”, adică peste două băuturi alcoolice pe zi, informează AFP, scrie Agerpres.

În același timp, un consum ”uşor până la moderat”, de până la două pahare de alcool pe zi, reprezintă ”unu din şapte cazuri asociate alcoolului, adică peste 100.000 de cazuri noi de cancer în lume” în 2020.

Unul dintre responsabilii CIRC, dr. Isabelle Soerjomataram, este de părere că acest aspect arată „necesitatea implementării unor politici şi intervenţii eficace pentru a sensibiliza publicul cu privire la legătura dintre consumul de alcool şi riscul de cancer şi pentru a reduce consumul global de alcool”.

Publicat în revista medicală The Lancet Oncology, studiul enumeră şapte tipuri de cancer al căror risc este amplificat de consumul de alcool: la cavitatea bucală, faringe, laringe, esofag, colon-rect, ficat şi sân la femei (adică 6,3 milioane de cazuri în 2020).

Corelând aceste informaţii cu date despre consumul de alcool pe ţări în urmă cu zece ani (timpul necesar ca boala să se manifeste), cercetătorii au estimat că 741.300 dintre aceste cancere, respectiv 4% din numărul total de cazuri noi de cancer în lume în 2020, ar putea fi direct legate de alcool.

”În 2020, tipurile de cancer cu cel mai mare număr de cazuri noi asociate consumului de alcool au fost cancerul de esofag (190.000 de cazuri), cancerul de ficat (155.000 de cazuri) şi cancerul de sân la femei (98.000 de cazuri)”, arată CIRC.

Țara cu cea mai mare proporţie de cazuri noi de cancer legate de consumul de alcool (10%, 560 cazuri) este Mongolia. La polul opus, Kuweitul, o ţară musulmană unde consumul de alcool este interzis, înregistrează cea mai mică proporţie (puţin peste 0% echivalentul a 5 cazuri).

Această proporţie este estimată la 5% în Franţa (20.000 de cazuri), la 4% în Regatul Unit (16.800), la 3% în Statele Unite (52.700) şi la 4% în Germania (21.500).

Studiul arată că bărbaţii reprezintă aproximativ trei sferturi din totalul cazurilor de cancer asociate alcoolului (567.000 de cazuri).

În același timp, The Lancet Oncology subliniază într-un comunicat că studiul are și limitări. Pe de o parte, nu ţine seama de întreruperile în asistenţă medicală cauzate de pandemia de COVID-19, care ar fi putut duce la subdiagnosticarea anumitor cancere anul trecut. Pe de altă parte, nu integrează interacţiunile dintre consumul de alcool şi alte fenomene precum tutunul sau obezitatea, cărora li se pot impta de asemenea cancerele.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.