Raport OMS: Afecţiunile netransmisibile, precum bolile de inimă, cancerul şi diabetul, responsabile pentru 74% dintre decese la nivel mondial

Afecţiunile netransmisibile, precum bolile de inimă, cancerul şi diabetul, sunt responsabile pentru 74% dintre decese la nivel mondial, iar o acţiune decisivă împotriva factorilor de risc ar putea salva zeci de milioane de vieţi, conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), publicat miercuri, informează AFP. Bolile netransmisibile, care în multe cazuri pot fi [mai mult]

4 mai, Ziua Națională a Inimii: Mortalitatea prin boli cardiovasculare în România (60%) depășește media europeană (46%)

România marchează în fiecare an, în data de 4 mai, Ziua Națională a Inimii. Ziua Națională a Inimii a fost instituită în 4 august 1996, la inițiativa Academiei de Științe Medicale. Prima dată a fost celebrată în 1997. Astfel, în 2022 se împlinesc 25 de ani de când această zi este marcată cu scopul creșterii [mai mult]

Studiu: Hidratarea corespunzătoare poate reduce riscul unor probleme cardiace severe în viitor

O hidratare corespunzătoare poate fi asociată cu un risc redus de a dezvolta insuficiență cardiac, atrag atenția cercetătorii de la National Institutes of Health. Descoperirile oamenilor de știință, publicate și în European Heart Journal, sugerează că un consum de cantități suficiente de lichide de-a lungul vieții nu numai că susține funcționarea esențială a organismului, dar [mai mult]

OMS: Munca de 55 de ore sau mai mult pe săptămână este un pericol grav pentru sănătate

Programul de lucru prelungit ucide sute de mii de oameni pe an, avertizează, luni, Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Această tendință îngrijorătoare s-ar putea accentua din cauza pandemiei de COVID-19, potrivit OMS, scrie Reuters. Primul studiu global privind impactul programului de lucru prelungit a arătat că, din 2016, 745.000 de persoane au murit din cauza [mai mult]

Doar jumătate dintre recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, implementate la nivel mondial

Aproape jumătate dintre recomandările sugerate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru reducerea bolilor cronice sunt puse în practică, potrivit unui nou studiu. Procesul de implementare se îmbunătățește lent, însă politicile privind alcoolul și tutunul sunt cel mai puțin puse în practică, relatează cercetătorii din The Lancet Global Health. „Problema este de a trage țările [mai mult]

Studiu: Pacienții cu cancer au un risc crescut de deces prin boli de inimă

Mulți pacienți cu cancer și supraviețuitori ai acestei afecțiuni mor din cauza bolilor de inimă, mai degrabă decât din cauza tumorilor, mai ales dacă au au fost diagnosticați cu cancer de sân și de prostată, arată concluziile unui studiu american. Cercetătorii au examinat datele a peste 3,2 milioane de pacienți cu cancer diagnosticați între anii [mai mult]

Studiu: Pacienții cardiaci din SUA renunță, din cauza costurilor, la medicamentele care le salvează viața

Unul din opt adulți cu boli de inimă întârzie să își ia medicamentele prescrise pe rețete, ia mai puține medicamente decât cele prescrise sau renunță cu totul la acestea din cauza costurilor mari. Datele sunt cuprinse într-un studiu recent realizat în Statele Unite ale Americii. Comparativ cu persoanele în vârstă cu asigurare medicală, efectul a [mai mult]

Studiu: Starea pacienților răniți, agravată la persoanele predispuse la boli de inimă și accident vascular cerebral

Pacienții grav răniți sunt mai predispuși la complicații sau chiar la deces dacă întrunesc un grup de factori de risc cardiovascular, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul și obezitatea, arată datele unui studiu recent. Asocierea mai multor afecțiuni în „sindrom metabolic” a fost legată mult timp cu un risc crescut de atacuri de cord și [mai mult]

Studiu: La o mie de persoane, trei cazuri în plus de atacuri cerebrale în rândul vegetarienilor față de cei care consumă carne

Raportat la o mie de oameni, există trei cazuri în plus de atacuri vasculare cerebrale în rândul veganilor și vegetarienilor, comparat cu persoanele care consumă carne. În schimb, numărul cazurilor de boli de inimă este mai mic cu zece în rândul persoanelor cu un regim alimentar vegan sau vegetarian. Acestea sunt rezultatele unui studiu publicat [mai mult]