Sănătatea din România nu mai are nevoie de o abordare contabilă – este mesajul transmis de Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor publice, în contextul unor dezbateri pe tema accidentului vascular cerebral organizate de Societatea de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România.
„E un păcat al nostru, al guvernanților, în general. Ne uităm doar la costurile directe, niciodată la cele indirecte. România nu mai are nevoie de o abordare contabilă, foarte nocivă pentru noi, în special, ca țară. Tot timpul gândim bugetele în funcție de câți bani avem. Atunci când vorbim de sănătate, în general, și de zonele în care oamenii își pierd viețile, fie că vorbim de diabetul juvenil, ori că vorbim de boli cardiovasculare, nu avem voie să gândim contabil. Punem banii, pentru ca viețile oamenilor să fie salvate”, a declarat ministrul.
Eugen Teodorovici a continuat cu un exemplu concret, foarte recent: „Ieri, în Guvern, am aprobat o hotărâre de guvern pentru partea de diabet. Cei 3.500 de copii cu diabet zaharat tip I vor avea dispozitive de monitorizare permanentă și dispozitive pentru injectarea insulinei. La fel și în ce privește accidentul vascular cerebral. Ministerul de Finanțe nu va avea abordarea din anii trecuți: ăștia sunt banii, te descurci… Din ce știm, din partea Ministerului Sănătății și a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, trebuie să vină o abordare diferită. Un program național nu trebuie să plece de la câți bani sunt alocați, ci să spună clar care este nevoia, în România, pentru respectivul tip de boală, iar apoi Guvernul este obligat să caute finanțare pentru a rezolva problema”.
Declarațiile vin în contextul în care, în România, accidentul vascular cerebral reprezintă a doua cauză de mortalitate și dizabilitate, cu prevalență semnificativ mai mare decât media din celelalte state membre ale Uniunii Europene. Ministrul Teodorovici este și cel care s-a implicat activ în rezolvarea principalelor solicitări venite din partea Coaliției pentru Diabetul Juvenil.