Guvernul ar putea încheia un împrumut de la Banca Mondială de peste 800 de milioane de euro, pentru a finanța medicina de familie.
Informația a fost dată de ministrul finanțelor publice, Eugen Orlando Teodorovici, și de ministrul sănătății, Sorina Pintea, prezenți la o dezbatere organizată joi, 28 martie, de Asociația Medicilor de Familie București în cadrul Conferinței de Medicina Familiei (28–31 martie).
Plată pe bază de performanță
Ministrul finanțelor publice a anunțat că pregătește, împreună cu ministrul sănătății, o schemă de finanțare pentru medicii de familie printr-un împrumut de la Banca Mondială. Ar fi vorba, conform oficialului, de stabilirea, de către Ministerul Sănătății, a unei liste de activități medicale pe care medicii de familie le pot presta. Pe baza acestei liste, prin intermediul programului, medicii și-ar putea apoi dota cabinetele cu echipamentele necesare pentru prestarea respectivelor activități. În plus, medicii ar putea plăti și o parte din salariile personalului medical și din cheltuielile cabinetului în ansamblul său, cheltuieli cu formarea personalului, poate chiar să achiziționeze ambulanțe, prin asociere cu alți medici de familie.
După cum a afirmat Eugen Teodorovici, împrumutul ar putea fi aprobat de Banca Mondială până în luna august, urmând ca finanțarea să poată începe până la sfârșitul acestui an.
„Facem asta pentru a degreva spitalele județene, pentru a face dv. ce trebuie să faceți ca medici, nu doar să eliberați hârtiuțe”, le-a spus ministrul medicilor de familie prezenți la dezbatere. El a explicat și cum a fost gândit acest program: „Asta a plecat de la o idee dată de un medic de familie din județul Tulcea, care mi-a spus, într-o seară, după un pescuit frumos, mi-a povestit cum este în Franța, cum e sistemul. O serie de activități pe care Casa să le deconteze, pe care dv. să le puteți presta”.
Sorina Pintea, ministrul sănătății, a citit din proiectul contractului de finanțare cu Banca Mondială care sunt obiectivele propuse: extinderea serviciilor medicale furnizate de medicii de familie și introducerea unui mecanism de plată pe bază de performanță, acțiuni care conduc la creșterea fondurilor alocate asistenței medicale primare de la 6,5% la circa 10%.
Un trepied cu un singur picior

Dr. Marius Ungureanu, director educațional la Școala de Sănătate Publică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca și fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, a arătat însă că, deși ideile sunt bune, deocamdată sunt „promisiuni politice”. Pentru un sistem de sănătate funcțional, este nevoie de date, de instituții care să facă politici și de factorul politic. „Câtă vreme trepiedul acesta este șchiop, pentru că date nu avem sau nu le analizăm cum trebuie, nu avem politici și nu avem instituții care să facă politici sustenabile și avem doar factorul politic, ei bine, un trepied cu un singur picior nu o să stea niciodată în picioare”, a declarat medicul clujean.
Totodată, Marius Ungureanu a adăugat: „Dacă aș fi medic de familie, m-aș întreba cine va avea capacitatea instituțională să implementeze programul de care s-a vorbit mai devreme. În Ministerul Sănătății, din câte știu, există o singură persoană care se ocupă de asistența medicală primară. Avem capacitatea tehnică de a implementa un asemenea proiect? E și o problemă de sustenabilitate. Împrumutul este, probabil, pe o perioadă limitată. Ce se va întâmpla apoi? Va prelua Casa costurile? Le va acoperi Ministerul?”.
Medicul expert în politici de sănătate publică s-a declarat surprins de fundamentul pe baza căruia decidentul politic poate să ia o decizie: „O întâlnire cu un prieten la pescuit nu poate să substituie niște date care sunt fundamentate. Fără o investiție în ceilalți doi piloni, datele și designul, realizarea de politici și implementarea lor, nu putem să avem o structură care să fie stabilă”.