Europa are nevoie de promovarea sănătății mintale și raționalizarea cheltuielilor în sistemele de sănătate

OECD

Organizația pentru Cooperare și dezvoltare economică (OECD) a emis raportul „Health at a glance: Europe 2018” care analizează starea de sănătate a cetățenilor Uniunii Europene din cele 28 de state membre, cinci state candidate UE și trei state EFTA (Asociația Europeană a Liberului Schimb), precum și performanțele sistemelor de sănătate din aceste țări. Raportul OECD are două părți. Primul capitol al primei părți se concentrează pe nevoia de promovare a sănătății mintale iar cel de-al doilea capitol identifică posibile strategii de reducere a cheltuielilor excesive în sistemele de sănătate. În cea de-a doua parte sunt prezentate cele mai recente tendințe ale indicatorilor stării de sănătate, factorilor de risc și cheltuielilor de sănătate și este discutat progresul în ceea ce privește creșterea eficacității, accesibilității și mobilității serviciilor din sistemele de sănătate europene.

Datele folosite în raport provin în cea mai mare parte din statisticile naționale oficiale și au fost colectate prin utilizarea chestionarelor OECD, Eurostat și OMS, îndeplinind standardele de calitate și comparabilitate. Creșterea speranței de viață a încetinit în multe țări europene, din cauza ratei mici de scădere a deceselor de natură cardiovasculară, dar și din cauza creșterii mortalității în rândul populației vârstnice în lunile de iarnă. Persoanele cu o educație precară au o speranță de viață cu șase ani mai mică decât persoanele educate.

Decesele premature ale celor 1,2 milioane de persoane pe teritoriul UE ar putea fi evitate cu ajutorul politicilor de sănătate care să susțină prevenția, menționează oficialii CE și OECD în prefața raportului. Ezitarea în privința vaccinării trebuie combătută iar stilul de viață al cetățenilor trebuie îmbunătățit. Peste 790.000 de persoane decedează anual în Europa din cauza fumatului, consumului excesiv de alcool și obezității, conform statisticilor. Raportul pune accent și pe prevenția și tratarea afecțiunilor mintale, care presupun costuri de sănătate și sociale și scad productivitatea și activitatea în câmpul muncii, aducând costuri de 4% din PIB-ul țărilor europene, adică 600 de miliarde de euro anual.

Între țările europene există diferențe semnificative în ceea ce privește ratele de supraviețuire. OECD și CE lucrează împreună cu statele membre pentru a diminua aceste diferențe și a alinia șansele de supraviețuire pe teritoriul UE. Acoperirea universală cu servicii medicale trebuie să rămână o prioritate a fiecărui stat european iar fiecare cetățean trebuie să aibă acces la îngrijiri de sănătate preventive și curative. Diferențele dintre săraci și bogați trebuie diminuate iar guvernele trebuie să prioritizeze politicile de sănătate pentru persoanele din grupuri dezavantajate, conform oficialilor CE și OECD. Cheltuielile în sistemele de sănătate trebuie raționalizate și reechilibrate.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.