European Health Report 2021: OMS, apel la țările europene să se concentreze mai mult pe domeniul sănătăţii decât înainte de criza coronavirusului

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat un apel ţărilor europene să se concentreze mai mult pe domeniul sănătăţii decât au făcut-o înainte de criza coronavirusului, informează DPA.

Biroul regional OMS pentru Europa a afirmat joi, cu prilejul lansării raportului European Health Report 2021, că statele se confruntă cu provocări imense în ceea ce priveşte combaterea inegalităţilor sanitare şi atingerea ţintelor legate de sănătate incluse în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU pentru 2030. Agenţia a subliniat că acum există oportunitatea de a lua deciziile necesare care vor contura viitorul regiunii.

După aproape doi ani de pandemie, există în prezent o alegere clară în ceea ce priveşte direcţia de urmat, a spus Hans Kluge, director regional OMS pentru Europa.

Guvernele ar putea decide să ofere domeniului sănătăţii o prioritate mai ridicată decât înainte şi să se concentreze pe probleme îndelung neglijate cum ar fi sănătatea mintală; sau ar putea pierde oportunitatea, punând în pericol sănătatea şi bunăstarea cetăţenilor. ”Alegerea este evidentă”, a precizat Kluge.

European Health Report este publicat la fiecare trei ani de OMS Europa. Într-un document de peste 300 de pagini, organizaţia cu sediul la Copenhaga analizează progresul înregistrat de cele 53 de ţări membre OMS Europa pentru îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU.

Raportul oferă totodată o analiză a impactului pandemiei asupra sănătăţii publice.

Cele 193 de state membre ale ONU au adoptat Obiectivele de Dezvoltare Durabilă în 2015, o foaie de parcurs pentru combaterea problemelor majore ale umanităţii până în 2030, printre care sărăcia, foametea, bolile şi criza climatică, printre altele.

Potrivit raportului OMS, toate ţările din regiune au atins obiectivul vizând reducerea mortalităţii maternale şi aproape toate au realizat obiectivul referitor la reducerea mortalităţii neonatale şi infantile. S-au înregistrat totodată progrese în reducerea deceselor premature din cauza bolilor netransmisibile cum ar fi cancerul.

Pe de altă parte, ţările din regiune trebuie să depună în continuare eforturi în ceea ce priveşte creşterea ratei infectărilor cu HIV, obezitatea infantilă şi sănătatea mintală, asupra cărora pandemia de coronavirus a avut un impact disproporţionat, potrivit OMS Europa.

Raportul scoate în evidenţă existenţa unor discrepanţe majore şi persistente între statele membre. Pandemia a exacerbat şi mai mult inegalităţile existente în domeniul sanitar, afectând cu precădere grupurile vulnerabile.

Raportul OMS poate fi consultat AICI

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.