Eurostat: Numai 0,2% dintre româncele cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani au făcut screening pentru cancerul mamar

Numai 0,2% dintre româncele cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani au făcut screening pentru cancerul mamar. Sunt cele mai recente date publicate de Eurostat și corespund anului 2015.

Acestea clasează țara noastră pe ultima poziție în Europa. Pe următorul loc se clasează Bulgaria, unde rata de screening a fost de 10 ori mai mare (20,6% în 2017).

La polul opus, în patru state membre rata a fost de peste 75%. Este vorba despre Danemarca (82,1%), Finlanda (81,9%), Olanda (78,2% în 2015) și Marea Britanie (75,1%).

În România, în 2018, au fost raportate 9.629 de cazuri noi de cancer de sân, boală care este pe primul loc afecțiunilor maligne la femei. În plus, foarte multe cazuri de cancer de sân rămân nediagnosticate și fără șanse de vindecare.

Luna trecută, au fost lansate patru apeluri de proiecte pentru programe de screening privind cancerul mamar, cancerul de col uterin și cancerul de colon, precum și hepatitele B și C.

”103 milioane de euro, din fonduri europene, sunt lansați pentru a fi folosiți într-un program de screening cu peste un milion de beneficiari”, a declarat vicepremierul Raluca Turcan.

Este vorba despre 21 de milioane de euro pentru cancerul la sân, 25 de milioane pentru cel colorectal, 25 de milioane pentru hepatite și 47 de milioane pentru cancerul de col uterin. O noutate este faptul că persoanele înscrise nu trebuie să fie, obligatoriu, asigurate.

Fondurile vor fi alocate pentru analize medicale și pentru screening propriu-zis.

Potrivit estimărilor, primii pacienți vor putea beneficia de acest program în al doilea semestru al anului viitor.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.