Eurostat: Peste jumătate dintre adulții europeni, supraponderali

Peste jumătate dintre adulții care trăiesc în UE, respectiv 53 %, erau supraponderali în 2019, respectiv 36 % preobezi și 17% obezi, în timp de 45% dintre adulții din UE au avut o greutate normală, potrivit Eurostat.

Și asta în timp ce aproape 3 % dintre adulții care trăiesc în UE erau, în 2019, subponderali conform indicelui de masă corporală (IMC), o măsură a greutății unei persoane în raport cu înălțimea lor.

Potrivit Eurostat, cu excepția celor în vârstă de 75 de ani sau mai mult, cu cât grupa de vârstă este mai mare, cu atât este mai mare proporția persoanelor supraponderale, cea mai scăzută pondere a fost înregistrată în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani (25 %), în timp ce cei cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani au avut cea mai mare pondere (66 %), similar cu rata obezității (6 % față de 22 %).

Modelul este, de asemenea, clar pentru nivelul de educație, proporția persoanelor supraponderale scăzând odată cu creșterea nivelului educațional. Astfel, în timp ce procentul adulților supraponderali din rândul celor cu un nivel scăzut de educație a fost de 59% în 2019, acesta a fost de 54 % pentru cei cu un nivel mediu de educație și de 44 % pentru adulții cu un nivel ridicat de educație. Rata obezității scade, de asemenea, odată cu nivelul de educație, de la 20 % dintre adulții cu un nivel scăzut de educație și 17 % cu nivel mediu, până la 11 % la adulții cu un nivel ridicat de educație, potrivit Eurostat.

Cea mai mare pondere a adulților supraponderali se întâlnește Croația și Malta, iar cea mai scăzută în Italia.

Proporția adulților supraponderali variază de la un stat membru al UE la altul, cele mai mari procente fiind înregistrate în Croația și Malta, unde 65 % dintre adulți au fost considerați supraponderali în 2019.

În schimb, cele mai scăzute cote au fost înregistrate în Italia (46 %), Franța (47 %) și Luxemburg (48 %).

În toate statele membre ale UE, s-a înregistrat o pondere mai mare a bărbaților decât a femeilor, în ceea ce privește greutatea supraponderală în 2019, cele mai mari diferențe fiind înregistrate în Luxemburg (59 % dintre bărbați față de 38 % dintre femei), Cehia (70 % față de 51 %) și Cipru (59 % față de 41 %), potrivit datelor Eurostat.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.