Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș organizează, în perioada 19 mai – 15 iunie, un eveniment cultural – educativ, interactiv și unic la nivel de concept: expozițiile „Mașinile lui Leonardo da Vinci” și „Imperiul Roman – Tehnologia Învingătorilor”, reunite pentru prima dată în același spațiu expozițional.
Cele două expoziții sunt găzduite de Sala Polivalentă a Universității din municipiul amintit(str. Gh. Marinescu, nr. 38) și oferă vizitatorilor posibilitatea de a admira invențiile tehnice, tablouri și fresce – reproduceri, aparținând geniului renascentist, în cadrul expoziției interactive „Mașinile lui Leonardo da Vinci”, structurată pe patru categorii: mașini pentru zbor, mașini hidraulice, mașinării și concepte pentru construcții civile, mașini militare, alături de cele 44 de exponate din cadrul expoziției „Imperiul Roman – Tehnologia Învingătorilor”, mașinării inovatoare, armuri impresionante purtate de soldați și de celebri gladiatori din Roma Antică.
Programul evenimentului
Inaugurarea oficială a evenimentului expozițional organizat de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” , sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, a Institutului Italian de Cultură Bucureşti și a Muzeului „Leonardo da Vinci” din Italia, va avea loc vineri, 19 mai, de la ora 16.00, la Sala Polivalentă din campusul UMF din Târgu Mureș, str. Gh. Marinescu, nr. 38.
Evenimentul expozițional este gratuit, programul de vizitare fiind următorul:
• Marți – Vineri, între orele 10.00 – 14.00, rezervat grupurilor de elevi din ciclul primar, gimnazial, liceal sau studenți, coordonate de profesori (cu posibilitatea organizării de lecții deschise, concursuri, competiții în spațiul expozițional) – programare prealabilă cu minim trei zile înainte, la adresa de email: 𝐫𝐞𝐳𝐞𝐫𝐯𝐚𝐫𝐞.𝐞𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭𝐢𝐞@𝐮𝐦𝐟𝐬𝐭.𝐫𝐨;
• Miercuri – Vineri, între 16.00 – 20.00, acces liber publicului larg (fără programare);
• Sâmbătă – Duminică, 10.00 – 18.00, acces liber publicului larg;
Ce vor putea admira vizitatorii
Potrivit jurnaliștilor de la Blogul Studentului, Expoziția „Mașinile lui Leonardo da Vinci” este compusă din replici fidele ale modelelor concepute de maestru, bazate pe schițele originale ale acestuia și realizate de pricepuți meșteșugari italieni – multe dintre modele fiind interactive.
Materialele alese pentru reconstrucția mașinilor sunt asemenea celor care ar fi fost folosite în perioada renascentistă iar tururile ghidate vor oferi vizitatorilor posibilitatea de a interacționa cu 14 dintre cele peste 40 de exponate ce uimesc prin ingeniozitatea mecanismelor folosite și în zilele noastre.
Expoziția amintită se înscrie în galeria marilor evenimente culturale ale lumii, fiind în circuitul internațional din 2003: a inclus 82 orașe, 28 țări și cinci continente, stabilind un număr record de vizitatori, peste 12 milioane, la nivel mondial.
Descris ca fiind arhetipul „Omului Renascentist”, a cărui curiozitate era egalată doar de puterea sa de creație și considerat adesea cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii, Leonardo di ser Piero da Vinci, cunoscut sub numele de Leonardo da Vinci (n. 15 aprilie 1452, Vinci – d. 2 mai 1519, Amboise) a fost un spirit universalist: pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor din perioada renascentistă, menționează organizatorii.
„Imperiul Roman – Tehnologia Învingătorilor”, cea de-a doua expoziție care va putea fi admirată în paralel, în cadrul aceluiași spațiu expozițional este dedicată nu doar pasionaților de istorie, ci tuturor celor fascinați de secretele celui mai puternic imperiu din istoria omenirii.
Oferă publicului larg posibilitatea de a admira mașinării inovatoare folosite în luptă, tehnică militară și tehnologii civile, armuri impresionante purtate de soldați și de celebri gladiatori, reconstruite de artizanii și specialiștii de la Muzeul „Leonardo da Vinci” din Florența, Italia și cuprinde inclusiv o serie de elemente vestimentare, uniforme purtate de soldați, tunica interioară şi tunica exterioară din mătase, dar și obiecte vestimentare nelipsite din garderoba femeii romane.
De asemenea, conceptul arcului roman, a cărui tehnică a stat la baza construcțiilor și a progresului imperiului, apeducte, poduri, viaducte, precum și alte elemente construite pentru eficiența în luptă, berbecul roman, turnul de asalt, turnul de apărare, catapulta vor încânta vizitatorii.