Eventualele doze de vaccin anti-COVID neconsumate în cele 10 spitale vor fi distribuite către unitățile medicale care au organizat centre de vaccinare

Comitetul Național de Coordonare a Activităților Privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a informat că, după terminarea perioadei de administrare a primei doze în cele 10 spitale de linia întâi, eventualele doze care nu ar fi consumate în cele 10 spitale vor fi distribuite către celelalte unități medicale care au organizat centre de vaccinare conform arondării teritoriale județene la Institutul ”Cantacuzino”, în vederea utilizării, la maxim, a acestei prime tranșe livrate României.

În data de 25 decembrie, în România a fost livrată prima tranșă de vaccinuri împotriva COVID19, compusă din două containere, fiecare container conținând 5 cutii a câte 195 de flacoane multidoză/ cutie, adică 975 de doze de vaccin fiecare. În total, 9.750 de doze de vaccin. Așadar, numărul de doze de vaccin recepționate a fost de 9.750.

”Produsul BioNTech/Pfizer este condiționat/ ținut în flacoane multidoză, un flacon conținând câte 5 doze. Distribuirea acestor prime doze de vaccin s-a făcut conform necesarului întocmit și primit de la cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19. Potrivit acestui necesar înaintat de cele 10 spitale, au fost solicitate 3035 de doze de vaccin pentru prima administrare, respectiv 3035 pentru rapel (doze rezervate pentru a doua administrare). În plus, există un risc asumat de pierdere a dozelor din motive neimputabile (evenimente rutiere, prelungirea timpului necesar transportului, probleme ce pot apărea pe durata stocării în centrul de vaccinare, spargerea accidentală a flacoanelor). De asemenea, în cazul flacoanelor multidoză, pierderile nu pot fi în totalitate eliminate, dar pot fi reduse printr-o politică riguroasă privind programările și prin calcularea riguroasă a necesarului de vaccin”, se arată în informare.

În prezent, diferența actuală dintre numărul total de doze livrat în data de 25 decembrie și necesarul pentru cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19) este depozitat la Institutul de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”, desemnat, conform legislației, centru unic de stocare.

În ceea ce privește următoarea tranșă de vaccinuri ce va fi livrată României, vaccinurile se vor distribui către toate unitățile medicale în care au fost organizate centre de vaccinare.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.