Examenul de Rezidențiat, organizat pe 20 noiembrie. Proiectul de Ordin, publicat în transparență decizională de Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională Proiectul de Ordin privind aprobarea Metodologiei pentru desfăşurarea concursului de admitere în rezidenţiat pe loc și pe post în medicină, medicină dentară și farmacie sesiunea 20 noiembrie 2022.

Principala schimbare față de anii anteriori este majorarea punctajului minim de promovare a concursului de la 60% la 65% din punctajul maxim realizat la nivel naţional.

Potrivit proiectului de Ordin, examenul se desfășoară, ca și în anii precedenți, în centrele universitare București, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.

“Pentru organizarea şi desfășurarea concursului, Ministerul Sănătății va încheia cu universitățile de medicină şi farmacie București, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara contracte în baza cărora se stabilesc atât obligaţiile şi responsabilităţile părţilor, cât şi sumele ocazionate de cheltuielile de organizare şi desfăşurare, suportate din taxa de înscriere la concurs”, prevede metodologia.

În specialităţile considerate deficitare se va organiza rezidenţiat pe post în spitale clinice cu secţii clinice universitare, institute sau centre medicale clinice în 21 noiembrie: anestezie şi terapie intensivă, boli infecţioase, cardiologie pediatrică, chirurgie cardiovasculară, chirurgie pediatrică, chirurgie toracică, chirurgie vasculară, epidemiologie, expertiză medicală a capacităţii de muncă, gastroenterologie pediatrică, hematologie, igienă, medicină nucleară, medicină de urgenţă, medicină de laborator, microbiologie medicală, nefrologie pediatrică, neonatologie, neurologie pediatrică, oncologie medicală, ortopedie pediatrică, oncologie şi hematologie pediatrică, pediatrie, pneumologie, pneumologie pediatrică, radiologie-imagistică medicală, radioterapie şi sănătate publică şi management.

Concursul se desfășoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul, pe o durată de 4 ore.

Alegerea unui loc sau post este condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 65% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. În aanii anteriori, punctajul minim a fost de 60%.

Decizia de majorare a punctajului minim de promovare a concursului de admitere în rezidențiat a fost luată după două videoconferințe organizate în luna septembrie cu rectorii universităților de medicină și farmacie din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.

“Majorarea propusă are ca scop ridicarea nivelului de selecție a candidaților, mai ales în contextul în care cifrele de școlarizare pentru domeniul medicină dentară și respectiv domeniul farmacie, vor fi în corelație cu capacitatea de pregătire disponibilă comunicată de instituţiile de învăţământ superior cu profil medical acreditate, capacitate care este mai mică decât numărul absolvenților promoției anului în curs”, arată autorii proiectului, în tota de fundamentare.

Ocuparea locurilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor sau posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare naţională pentru fiecare domeniu.

Înscrierile pentru concurs se fac prin direcţiile de sănătate publică sau prin ministerele cu reţea sanitară proprie.

Metodologia poate fi consultată AICI 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.