EXCLUSIV 60 de ani de pilulă contraceptivă: Prof. dr. Radu Vlădăreanu, despre reacțiile adverse ale celui mai folosit mijloc contraceptiv

Stare de amețeală, fotofobii, luarea în greutate, scăderea libidoului sau depresia sunt câteva dintre micile reacții adverse pe care le poate avea o parte dintre femeile care folosește pilula contraceptivă, a declarat prof. dr. Radu Vlădăreanu, președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România, pentru Sănătatea TV și RoHealthReview.

Prof. dr. Radu Vlădăreanu atenționează însă că reacția adversă cea mai importantă din punct de vedere medical este riscul de a dezvolta tromboză venoasă profundă, eventual chiar cu risc de deces.

“Au existat câteva cazuri, de-a lungul acestor ani, pe anumite produse, dar incidența este extrem de mică, de aceea, lucrurile trebuie bine judecate și indicată această pilulă pentru cele care nu au factori de risc pentru boala venoasă trombotică sau pentru tromboflebită” , a precizat prof. dr. Radu Vlădăreanu.

Președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România a spus că anamneza este targetul cel mai important pentru pe care se marșează în ultimii ani, înainte de a indica pilula.

“Pentru o femeie tânără sănătoasă, nu contează decât anamneza, să știm bine dacă a avut vreun episod de tromboză venoasă, de tromboflebită, dacă în familie are astfel de situații”, a precizat prof. dr. Radu Vlădăreanu.

Explicațiile sale vin în contextul în care anul acesta, pilula contraceptivă împlinește 60 de ani de când a fost pusă pe piață.

Prof. dr. Radu Vlădăreanu a spus că pentru România, pilula contraceptivă a fost un fruct interzis până la Revoluția din Decembrie ’89, fiind o mare provocare să se treacă de la contracepție prin avort din anii ’90, la o contracepție cu pilule sau prezervative.

Președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România a adăugat că pentru țările dezvoltate din Europa și America de Nord, pilula este o metodă extrem de folosită, dar în țările în curs de dezvoltare, pe primul loc rămâne, și de aceea și pe primul al contracepției în lume, sterilizarea chirugicală. Aceasta este este o metodă de contracepție în masă, accesibilă și definitivă, folosită în țările cu o populație extrem de mare din Asia de Sud-Est sau India, a precizat profesorul.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.