EXCLUSIV Antibiotice Iași, discuții pentru fabricarea Remdesivir în România. În cât timp ar putea începe producția

Ioan Nani, director general al Antibiotice Iaşi, a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, că într-un an și jumătate – doi, România ar putea produce Remdesivir, medicament al americanilor de la Gilead, eficient în tratamentul COVID-19.

Ioan Nani a precizat că, cel mai devreme, producția ar putea începe în această perioadă de timp, fiind necesară adaptarea fluxurilor.

Reprezentantul Antibiotice Iaşi a spus că dicuțiile cu americanii de la Gilead sunt în prezent în stadii incipiente.

“Am luat legătura cu vicepreședintele Gilead, nu aș nominaliza, nu aș intra în multe detalii, sunt efectiv niște discuții de debut. Nu știu în ce măsură vor lua în considerare compania noastră pentru a fi acel producător. Mă aștept să fie favorabile discuțiile pentru că avem componenta ministerului Sănătății în consiliul de administrație, între acționari. Da, este o problemă guvernamentală, statală, ar putea să o rezolve o companie românească”, a declarat Ioan Nani.

El a spus că discuțiile cu cei de la Gilead sunt pentru a ceda dreptul de producție pentru un anumit teritoriu , unui producător din România, dacă și Ministerul Sănătății și factori guvernamentali vor continua aceste discuții.

“Putem lua în considerare (n.r. producția de Remdesivir), avem discuții cu firma din Statele Unite pentru a ceda dreptul de producție pentru un anumit teritoriu , unui producător din România, dacă și Ministerul Sănătății și factori guvernamentali vor continua aceste discuții în planul acesta. Pentru că producția de Remdesivir va fi una strategică pentru firma americană. Ea a cedat-o, de exemplu, Indiei, pentru că are o populație numeroasă, a cedat-o către două companii din India, pentru teritoriul Indiei. Nu știu să o fi cedat pentru teritoriul Comunității Europene cuiva. SUA au cumpărat deja întreaga producție a celor de la Gilead, pentru interes propriu”, a adăugat Ioan Nani.

Potrivit acestuia, în prezent se așteaptă rezultatele studiilor clinice desfășurate în România pentru Remdesivir.

“În România, se desfășoară acum studii clinice multicentrice, cel puțin în cinci centre din țară, cum ar fi Spitalul Matei Balș sau Spitalul de Boli Infecțioase Iași”, a adăugat Nani.

Directorul general al Antibiotice Iaşi a spus că organismul nu poate fi imunizat împotriva COVID-19 și nu poate fi tratat numai cu un singur medicament oral, fiind necesară prevenția prin vaccinare. În acest context, medicamentele orale au rolul de a stimula organismul uman să lupte cu acest virus, dar nu îl tratează neapărat, a adăugat Nani.

“Având în vedere că un vaccin nu va fi fezabil, după părerea multora, mai devreme de un an jumătate-doi, noi considerăm că cel puțin trei patru ani, dacă nu sunt alte soluții, acest virus va fi prezent în comunitățile umane, deci este timp ca în maximum doi ani, să fie un site de producție capabil să fabrice acel produs. Pentru că nu în mod automat, o dată ce o cercetare are succes undeva, sunt și site-uri de producție care să facă zeci și sute de milioane de comprimate la nivel statal. La nivel internațional, trebuie miliarde de comprimate”, a completat Ioan Nani.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.