EXCLUSIV Salariații care tratează bolnavi COVID se sprijină psihic unii pe alții, în lipsa consilierii. Apariția „focarelor de cafea”, un concept greșit

În lipsa unei consilieri psihologice, personalul medical din spitalele care tratează bolnavi COVID-19 se sprijină psihic unul pe altul. Există însă situații în care practica poate duce la apariția așa-numitelor “focarelor de cafea”, despre care sindicaliștii din sănătate spun că sunt însă un concept greșit.

Managerul Federației „Solidaritatea Sanitară”, Viorel Rotilă, a explicat, pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, că salariații vor să știe ce li se întâmplă, simt nevoia să discute.

“Să stai să lucrezi în condiții greu de suportat, iar în momentul în care ieși din unitatea sanitară să constați un val de negare a pandemiei, este o presiune psihologică nemaipomenită. Este o ruptură, două realități paralele. Oamenii au nevoie de sprijin în a împăca aceste realități”, a explicat managerul.

Construirea unor spații speciale: Salariații, nevoiți să se sprijine psihic unii pe alții

Totodată, el semnalează apariția conceptului de “focare de cafea”.

“Nu se ocupă nimeni de personalul medical. A apărut conceptul focarelor de cafea. Unul dintre colegi a lansat acest concept, constatând că în spitalul dumnealui au existat câteva cazuri în care salariații stăteau de vorbă și s-a presupus că de acolo s-au infectat.  Noi spunem că este un concept greșit, dar el a circulat destul de mult. Salariații nu se infectează că stau la cafea. Ei simt nevoia să stea de vorbă unii cu alții. Dacă nu ai construit spații sociale care să asigure protecția în momentul în care trebuie să comunice unii cu alții, automat există riscul de infecție. Mai mult decât atât, salariații sunt nevoiți, din nefericire, să se sprijine psihic unii pe alții”, a spus Viorel Rotilă.

În aceste condiții, reprezentantul Federației „Solidaritatea Sanitară” a declarat că în loc să gândim un sistem integrat de sprijin psihologic , să stea cineva de vorbă cu ei măcar săptămânal, să-i evalueze din această perspectivă, “ne trezim că i-am lăsat de izbeliște”.

Reprezentantul sindical subliniază că acest lucru poate să crească suplimentar riscul de infectare.

“Noi nu am stabilit încă un normativ de personal adecvat lucrului în noile condiții. În momentul în care te-ai îmbrăcat un combinezon, nu ai nici climatizare, gesturile profesionale rămân aceleași, eventual se adaugă câteva dificultăți suplimentare, este evident că lucrurile se schimbă radical. Imaginați-vă că un salariat obosit, stresat de căldură, riscă să uite că nu trebuie să pună mâna într-un anumit loc”, a spus Viorel Rotilă.

Potrivit acestuia, propunerea de consiliere psihologică a fost repetată de mai multe ori și înaintată către Ministerul Sănătății. Mai mult, există și o inițiativă privată, dar este nevoie de o strategie.

“ Nu ne-am putut permite să propunem noi proceduri de consiliere psihologică pentru că nu avem competența necesară. Noi constatăm problema, sugerăm cum ar putea fi rezolvată, dar practica efectivă nu o putem spune, respectiv ce stil psihologic ar trebui utilizat, cum ar trebui să sune, cât ar trebui să stea de vorbă psihologul cu fiecare salariat, când, dacă înainte de intrare sau după, asta este treaba psihologilor”, a adăugat reprezentatul sindical.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.