EXCLUSIV Apel pentru detașarea voluntară: Nu poate fi exclusă aducerea de medici și asistenți ATI din alte state

Prof.Dr. Dorel Săndesc, vicepreședinte al Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview că în situații dramatice, nu poate fi exclusă aducerea de medici și asistenți ATI din alte state.

“Nu poate fi exclus (n.r. aducerea de personal ATI din alte state) în situații dramatice, dar suntem într-un context internațional în care este puțin probabil să poți obține un sprijin semnificativ.  Da, am văzut noi înșine, ca și țară, am ajutat Italia. Patru dintre cei 11 medici ATI care au fost în Italia au fost din Spitalul Județean Timișoara. A fost un grup care a fost în Moldova.  Da, această soluție a bilateralității poate să existe, dar din nou, ea nu va putea fi o soluție de fond și care să rezolve cea mai mare parte a problemei. Punctual, în anumite situații este posibil și este probabil să se întâmple”, a spus vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

Afirmațiile vin în contextul în care Societatea Române de Anestezie și Terapie Intensivă a lansat un apel către medici primari, medici specialiști și asistente ATI pentru detașarea voluntară.

Prof.dr. Dorel Săndesc: Detașarea nu rezolvă problema deficitului de personal 

Cu toate acestea, prof.dr. Dorel Săndesc ne-a spus că detașarea nu crește numărul de medici sau de personal medical, ci doar îi mută dintr-un loc în altul, astfel că nu rezolvă pe fond problema majoră a deficitului mare.

În aceste condiții, reprezentantul SRATI a spus că soluțiie propuse oficial sunt deblocarea urgentă a concursurilor pe posturi, pentru că ele au fost blocate tocmai în perioada aceasta și nu există niciun motiv epidemiologic să rămână blocate acolo unde există deficit de personal.

“Aceste lucruri trebuie să se întâmple rapid pentru că există încă medici, personal tânăr care dorește să se angajeze și să completeze echipele medicale”, a adăugat vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

În ceea ce privește apelul la detașarea voluntară, prof.dr. Dorel Săndesc a spus că personalul este deja receptiv la această acțiune.

“Acest apel l-am făcut în contextul noii Legi care a fost adoptată recent de Parlament, dar noi am promovat ideea detașărilor prin voluntariat, pentru că știm că există acest spirit, de solidaritate profesională. Deja zeci de medici și asistente au fost detașați voluntar, în diverse spitale din România, pentru a-și ajuta colegii supuși unor încercări deosebite”, a afirmat prof.dr. Dorel Săndesc.
Acesta a dat exemplul Spitalului Clinic Județean de Urgență Timişoara, spital regional de urgență, care a avut peste 20 de medici detașați în diverse alte spitale.

“ Sunt convins că se vor găsi și acum. Deja există medici care și-au exprimat dorința de a merge acolo unde este nevoie”, a precizat profesorul Săndesc.

Apelul făcut către medici și asistenți de Societatea Română de ATI 

Vă prezentăm apelul făcut către medici și asistenți, de către  Societatea Română de ATI pentru detașarea voluntară:

“ Stimați Colegi Medici primari, Medici specialiști și Asistente ATI,

Dorim să vă informăm asupra faptului că în virtutea Legii nr.136 /2020, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a demarat organizarea Registrului Național al Voluntarilor în vederea detașării personalului medical specializat, pe perioada pandemiei cu virusul SARS-CoV-2, în spitalele cu deficit de personal.

În acest sens, DSU a trimis astăzi o adresă în care se solicită sprijinul SRATI pentru susținerea efortului colectiv al sistemului medical românesc, confruntat cu cea mai gravă criză de sănătate publică din ultimele decenii.

Condițiile de detașare ale viitorilor Voluntari sunt de asemenea specificate în adresa DSU (…).

Dragi Colegi, După cum bine știți, Voluntarii (medici și asistente) din specialitatea ATI au fost nelipsiți de la datorie în toate momentele fierbinți ale istoriei noastre recente: inundațiile catastrofale din anul 1970, devastatorul cutremur din anul 1977, Revoluția din Decembrie 1989, Misiunile de pe teatrele de operațiuni din Irak și Afganistan.

În lunile aprilie și mai 2020, medici și asistente ATI din România au transmis un puternic mesaj de solidaritate Europeană participând la Misiuni Umanitare de Voluntariat în Italia și Republica Moldova, două țări puternic afectate de pandemia COVID-19. Tuturor, le mulțumim!

ACUM însă, bătălia se dă la noi ACASĂ! Chiar aici în România este nevoie de Voluntari! ACUM, accesând site-ul SRATI (www.srati.ro) și completând “Formularul Voluntari ATI 2020” (pe care îl veți trimite apoi la adresa de mail: mihai.stefan@dsu.mai.gov.ro) aveți ocazia să deveniți membrii unui corp de elită care are ca nobil scop și deviză: salvarea de vieți și servirea intereselor României. Vă rugăm distribuiți mai departe! Cu prietenie, încredere și prețuire colegială,

În numele Senatului SRATI:

PROF. DR. ȘERBAN BUBENEK

PROF. DR. DOREL SĂNDESC, PREȘEDINTE SRATI VICE-PREȘEDINTE SRATI PREȘEDINTE COMISIE ATI a MS ”.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.