Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Bucureşti a împlinit 13 ani, pe 15 mai, timp în care pompierii, paramedicii, piloții, medicii, asistenţii şi voluntarii au fost alături de locuitorii Capitalei și județului Ilfov în cele mai dificile momente, resuscitând inimi sau oferind o nouă șanșă la viață.
Despre cum a pornit Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare, dar şi cum arată azi activitatea SMURD, la mai bine de un an de la declanşarea pandemiei, Sănătatea TV şi Rohealthreview au stat de vorbă cu medicul-șef al UPU SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa.
Medicul Bogdan Opriţa a precizat că de fapt, serviciul SMURD la Bucureşti s-a înfiinţat în anul 2004, atunci când a început să fie folosit elicopterul, iar din 15 mai 2008 au început să fie operate patru maşini de terapie intensivă şi zece maşini de prim-ajutor. De acum 13 ani şi până azi,
numărul maşinilor de terapie intensivă aproape s-a dublat, iar cel al maşinilor de prim-ajutor este de patru ori mai mare, a precizat Bogdan Opriţa.
„Serviciul SMURD la Bucureşti s-a înfiinţat în anul 2004, atunci când am început să operăm elicopterul. Din 2004 până în 2008, am lucrat cu elicopterul, iar din 15 mai 2008 am început cu patru maşini de terapie intensivă şi zece maşini de prim-ajutor. Acum, putem spune că numărul maşinilor de terapie intensivă aproape s-a dublat, iar cel al maşinilor de prim-ajutor este de patru ori mai mare. Avem în momentul de faţă aproape 42 de echipaje de prim-ajutor, cu capacitate de transport, la care se adaugă cele şase echipaje cu motociclete, avem şase echipaje cu autospeciale de personal victime multiple, deci activitatea noastră ca şi volum şi importanţă este în momentul de faţă de aproape patru ori mai mare”, a declarat medicul-șef al UPU SMURD Bucureşti.
În ceea ce priveşte personalul, Bogdan Opriţa a spus că la început au fost 38 de doctori, iar în momentul de faţă sunt 47 de medici angajaţi. De asemenea, în 2008 erau 98 de asistenţ, iar în momentul de faţă 115 lucrează la SMURD Bucureşti.
„Serviciul este un parteneriat instituţional între Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, unde o parte dintre pompierii angajaţi au căpătat competenţe de paramedici, iar noi, în momentul de faţă, în unitatea de primiri urgenţe eram aceiaşi, numai că prin rotaţie , efectuăm şi gărzi pe mijloacele de intervenţie ale SMURD, în dispecerat. Am început cu 38 de doctori, iar în momentul de faţă avem 47 angajaţi şi cu 98 de asistenţi, iar în momentul de faţă avem 115”, a afirmat Bogdan Opriţa.
Medicul-șef al UPU SMURD Bucureşti a precizat că ultimul an a însemnat dublarea activităţii, pentru că la nivelul municipiului Bucureşti şi al judeţului Ilfov, acest serviciu a efectuat încă din primele momente, transportul pacienţilor infectaţi sau suspecţi de COVID-19.
„Încă din ianuarie 2020, echipele noastre medicale împreună cu echipele Ministerului Apărării Naţionale au transportat în ţară, cu avioanele, astfel de pacienţi. În momentul de faţă, zilnic, la intervenţiile noastre care reprezintă aproape 200, se mai adaugă, în medie, 200 de cazuri de pacienţi confirmaţi sau suspecţi COVID. În ultimele zile, numărul s-a redus, suntem undeva la 50-60 de pacienţi pe zi, dar în zilele de vârf, practic dublăm activitatea noastră. A fost un efort foarte mare, au însemnat momente foarte grele, în care şi colegi ai noştri s-au îmbolnăvit, ceea ce a însemnat reducerea personalului. Tot în această perioadă, au fost concedii de odihnă mult reduse şi a însemnat, în general, o muncă pe baricade”, a declarat medicul-șef al UPU SMURD Bucureşti.
Potrivit acestuia, în momentul în care şi-a început activitatea, în 2008, intervenţiile SMURD reprezentau aproape 60% din totalul intervenţiilor la nivel naţional, iar acum reprezintă aproape jumătate.
„Ce pot să vă spun este că a fost o muncă foarte grea pentru a implementa serviciul mobil de urgenţă, reanimare şi descarcerare la nivelul municipiului Bucureşti şi al judeţului Ilfov. Pe această cale, ţin să le mulţumesc celor care au avut atunci încredere în noi şi care au fost alături de noi şi sunt şi în continuare, şi celor care acum muncesc în acest serviciu”, a spus medicul.