EXCLUSIV Câți bolnavii cronici au reușit să se înregistreze pentru vaccinarea antiCOVID. Pacient cu șase stenturi, înscris în ianuarie, programat pentru 7 martie

Vasile Barbu

Vasile Barbu, preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, a declarat, pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, că până în prezent, au fost programate pentru vaccinarea antiCOVID doar câteva sute de mii de bolnavi cronici dintr-un total de peste 2,5 milioane de pacienți, câți se înregistrează în România.

Vasile Barbu a dat exemplul personal, spunând că suferă de o boală coronariană, cu insuficiență cardiacă, cu probleme respiratorii, având implantate șase stenturi, dar a fost programat pentru prima doză de vaccin antiCOVID pe data de 7 martie, deși s-a înscris în luna ianuarie, “în perioada în care sistemul încă era blocat, ba funcționa, ba nu funcționa”.

“Un număr foarte mic de pacienți cronici s-a programat și s-a vaccinat. Ei au fost programați într-o perioadă în care se înscriau și persoanele care desfășoară activități esențiale, ceea ce eu consider o gafă a Guvernului, pentru că sunt totuși persoane care nu au un risc foarte mare. Sunt multe categorii de oameni care merg în medii diverse, dar nu toți au contact direct cu persoane în medii aglomerate. Și totuși au mers, luând în considerare nu activitatea de risc propriu-zisă a persoanei ci categoria respectivă. Părerea mea este că a fost o greșeală, pe care au recunoscut-o până la urmă, susțindu-se în prezent tratarea pe criterii medicale, nu pe criterii de activitate. Criteriul medical de risc este bolnavul cronic, el fiind cel mai expus. S-a dovenit că pentru pacienții cu risc vital în caz de îmbolnăvire cu coronavirus, decesul se produce cel mai des în rândul persoanelor cu comorbidități. Trebuia să se țină cont nu neapărat de categoria de vârstă”, a declarat Vasile Barbu.

Potrivit reprezentantului Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, numărul mic de bolnavi cronici programați pentru vaccinare este cauzat și de faptul că “în cazul unora, nu are cine să îi ajute să se programeze, iar alții, care s-au programat au fost chemați în aprilie”.

“Și asta în condițiile în care persoanele din categoriile esențiale au încetat să se mai înregistreze sau s-au redus ca număr. Eu nu văd de ce ar trebui vaccinat un polițist care lucrează la serviciul circulație care stă în traficul auto și nu întâlnește atâtea persoane, putând avea mijoace de protecție importante”, a adăugat reprezentantul pacienților.

Totodată, acesta a spus că limita procesului de vaccinare este dată și de capacitatea centrului de vaccinare și de numărul de vaccinuri care sosesc în țară.

Persoane înscrise acum, înaintea celor programate în ianuarie 

“Sunt persoane care sunt programate acum, pentru că numărul de vaccinul planificate s-a mărit, s-a mai mărit și capacitatea centrelor de vaccinare și sunt persoane care se programează acum și au prins locuri mai devreme decât alții care s-au programat în ianuarie. Mi se pare incorect. Măcar să se decaleze cu câteva zile. Nu au făcut asta. Alți vor fi băgați în față. Este un sistem incorect, iar accesul la programare este inechitabil”, a punctat Vasile Barbu.

O altă cauză a numărului mic de bolnavi cronici sub 65, programați la vaccinare, este și aceea că o parte dintre medicii de familie nu i-au ajutat, potrivit lui Vasile Barbu.

“Programările au decurs destul de dificil pentru pacienții cronici, pentru că o parte din medicii de familie nu i-a ajutat la programare, deși știau cine sunt pacienții cronici. Au fost dificultăți prin refuzul medicilor. Mulți dintr acești pacienți nu au știut să se programeze singuri, nu au avut mijloacele necesare”, a declarat reprezentantul Asociației.

Diagnosticul de boală nu se regăsea în baza de date a CNAS

De asemenea, potrivit lui Vasile Barbu, unii dintre bolnavii cronici nu au putut să se înregistreze pentru că diagnosticul lor de boală cronică nu se regăsea în baza de date a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, astfel că nici medicii de familie, nici primarii care au constituit la nivel local grupuri de sprijin pentru cei care nu se puteau programa, nu au reușit să facă programarea.

Și pacienții cronici ce s-au hotărât mai târziu să se vaccineze întâmpină dificultăți pentru că baza de date a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nu a rezolvat problema înregistrării acestor pacienți, a precizat Vasile Barbu.

În același timp, Barbu a spus că mulți dintre bolnavii cronici sub 65 de ani nu au fost înregistrați și pentru că au mers la centre private care nu au dat scrisori medicale și nu au înregistrat în sistem boala cronică a pacientului sau pacienții, sau aparținătorii celor care nu se puteau deplasa nu le-au dus acele scrisori medicale.

O altă cauza expusă de reprezentantul pacienților este și aceea că au fost spitale unde registratorii medicali nu au înregistrat corect, atunci când s-a validat decontarea ultimului serviciului medical, codul de boală cronică pentru pacienții respectivi.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.