Crina Petec-Călin, doctor în biochimie și cercetător studii clinice în Germania, a declarat pentru Sănătatea TV și Rohealthreview, că va fi necesară o vaccinare antiCOVID-19 anuală, până când virusul va dispărea, estimând că în cinci-șase ani, coronavirusul va fi redus foarte mult.
„Deocamdată, așa se întrevede (n.r. o vaccinare anuală), până când, încetul cu încetul, să sperăm că va dispărea acest coronavirus. Peste cinci-șase ani, va fi redus foarte mult, pentru că el mută mai puțin decât celelalte virusuri cu care suntem obișnuiți, ca de exemplu, virusul gripal, care produce mult mai multe mutații. Mulți cercetători spun că acest coronavirus a cam mutat destul și pare a-și încetini ritmul mutațiilor. Este probabil, un fenomen natural, la care virusologii se pricep mai bine. La un moment dat, apăruseră foarte multe mutații, din Marea Britanie, Africa de Sud, Coreea de Sud, Brazilia, iar acum, acestea par că s-au mai domolit. Se pare că mai apare o mutație în New York, dar virusologii spun că mai puțin. Să sperăm că observațiile lor se vor confirma.”, a afirmat cercetătoarea.
De asemenea, dr. Crina Petec-Călin a spus că apar din ce în ce mai multe vaccinuri antiCOVID-19, în momentul de față fiind 200 de seruri diferite în dezvoltare, astfel că în următorul an va fi o supraproducție.
„Poate că nu toate vaccinurile vor reuși să ajungă pe piață, dar chiar dacă vor ajunge 150 de vaccinuri, va fi supraproducție în următorul an, iar acestea se pot adapta noilor mutații. Cred că vom reuși să vaccinăm anual”, a adăugat cercetătoarea.
Aceasta a mai spus că în Marburg (Germania), cei de la BioNTech au dat drumul unei noi linii de producție de vaccin antiCOVID, iar la fiecare cinci zile, vor produce aproximativ zece milioane de doze de vaccinuri, astfel că producția poate fi adaptată în așa fel încât să fie suficientă.
„Mulți spun că și vaccinul BioNTech Pfizer este valabil pe mai mulți ani, pe cinci ani, dar nu pot să spună cu precizie atât timp cât apar mutații și cât nu au trecut cei cinci ani. Unii spun că da, acum totul este speculație, atât timp cât nu au trecut mai mulți ani de cercetare pentru a putea afirma cu precizie că acest lucru este posibil”, a precizat dr. Crina Petec-Călin.
În lipsa vaccinării, „economiile vor fi complet la pământ”
Potrivit acesteia, statele lumii și Uniunea Europeană vor trebui să facă o prioritizare din punct de vedere financiar pentru vaccinuri și vaccinarea populației, în caz contrar, „economiile vor fi complet la pământ”.
” Ei îndreaptă acum foarte multe finanțe spre susținerea acestor vaccinuri și este evident că este necesar pentru că altfel, economiile vor fi complet la pământ. Acum, cât de cât, mai supraviețuiesc, mai dau semne de învigorare, dar dacă nu vor aloca cu prioritate finanțe spre vaccinare și implicit dezvoltarea de noi vaccinuri, atunci, economiile vor stagna sau chiar vor intra într-o criză mult mai gravă decât cea de până acum, așa încât trebuie să găsească soluții. Ei sunt conștienți de asta și încearcă să ofere aceste vaccinuri. Și vaccinurile gripale există suficiente, cel puțin în Europa, cu unele întârzieri, cu unele mici lipse de adaptabilitate, dar totuși, industria de biotehnologie se dezvoltă într-un ritm excepțional și sper că vor ajunge să aibă soluții adaptate și în ceea ce privește virusul gripal nu numai al coronei”, a mai spus cercetătoarea.
Un vaccin BioNTech nou, adaptat, peste un an
Potrivit acesteia, vaccinul BioNTech Pfizer continuă să fie eficace împotriva tuturor tulpinilor apărute până acum, așteptându-se ca peste un an să avem deja un vaccin BioNTech adaptat.
„Nu prea au date despre tulpina braziliană, dar este evident faptul că virusul continuă să greșească atunci când se autoreplică și este clar că ei au început să se orienteze spre a schimba un pic formula ARN-ului mesager, în așa fel încât să fie adaptat noilor tulpini. Despre vaccinul antiCOVID al AstraZeneca se spune că nu este foarte eficace împotriva tulpinii din Africa de Sud, dar firmele se adaptează. În momentul de față, avem o protecție bună oferită de către Moderna și BioNTech Pfizer, în ceea ce privește tulpinile care sunt acum în Europa cel puțin (…) Se întrevede ca peste un an să avem deja un vaccin BioNTech adaptat, ei lucrează deja la adaptare. Continuă să cerceteze și să adapteze vaccinul. Următoarele loturi vor fi adaptate. Astfel, loturile care se vor pune în fabricație peste șapte-opt luni vor avea ARN mesager de la noile tulpini, de la cea care va fi cea mai răspândită în Europa, probabil așa vor gândi ei. Și în America vaccinul va fi adaptat”, a spus dr. Crina Petec-Călin.
Aceasta a precizat că adaptarea vaccinului nu va mai dura atât de mult, estimând că în aproximativ șase săptămâni pot să obțină toate aprobările, dacă totul merge bine.
Întrebată care este procesul efectiv de adaptare al unui vaccin, dr. Crina Petec-Călin a explicat că „în cazul ARN-ului mesager al BioNTech este foarte simplu. Ei deja cunosc codul ARN-ului mesager al virusului activ acum, știu deja componența genetică a noii mutații și vor sintetiza nouă formulă a proteinei Spike, din nucleotide care vor fi extrase din plante, ca și până acum. Noua formulă a ARN mesager o vor introduce imediat în lipida nanometrică care există deja, existând și tehnica de introducere în această lipidă. Aceasta se poate face într-o săptămână, două, iar apoi urmează testele clinice ce vor dura timp de patru săptămâni pentru că nu vor mai fi obligați să treacă prin toate cele trei faze ale unui studiu clinic. Vor face doar o fază restrânsă, adaptată noului vaccin și să sperăm că în câteva săptămâni vor putea avea aprobarea din partea EMA și a altor agenții, dacă, bineînțeles, studiile clinice arată că vaccinul proaspăt dezvoltat pentru noile mutații este eficace și sigur”.